Pe lângă analiza modelelor disponibile, a costului total de deținere (TCO), a disponibilității stațiilor de încărcare și a performanței în condiții reale de trafic, un factor important de luat în considerare pentru electrificarea flotelor comerciale este și legislația aferentă, adică reglementările și standardele aflate în vigoare sau prevăzute a fi adoptate într-un viitor apropiat.
Cea mai importantă reglementare care va schimba pentru totdeauna peisajul mobilității este interzicerea vânzării de mașini noi pe benzină și diesel, ca parte a eforturilor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. După cum se știe, interdicția va intra în vigoare în Spațiul Economic European (UE, Islanda, Norvegia și Liechtenstein), precum și în Marea Britanie în 2035. Tot în 2035 va fi termenul limită și în Canada, într-o serie de state americane (California, Massachussets, New York, Oregon,Vermont și Washington), dar și în Chile și Capul Verde. În Singapore, interdicția intră în vigoare mai devreme, în 2030, iar în Costa Rica, mai târziu, în 2050.
Revenind mai aproape de casă, reamintim că Pactul verde european al Bruxelles-ului a stabilit obiectivul de a face Uniunea Europeană neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și, prin urmare, de a realiza un transport rutier cu emisii zero în același interval de timp.
La rândul său, pachetul de politici ”Fit for 55” definește acțiunile specifice necesare pentru atingerea acestor obiective și urmărește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE cu 55% până în 2030 pentru autoturisme și cu 50% pentru utilitarele ușoare. Practic, ”Fit for 55” stabilește interdicția de facto a vânzării de mașini noi pe benzină și diesel până în 2035, prin impunerea obligativității ca toate autoturismele și camionetele noi vândute de la acea dată să înregistreze emisii zero. Rămâne de văzut dacă, până la urmă, Parlamentul European va menține aceste reglementări.
Standarde de emisie
Decizia emblematică a Uniunii Europene de a impune o reducere de 100% a emisiilor de CO2 pentru toate mașinile și camionelete nou înmatriculate începând din 2035 face ca aceasta să fie prima regiune importantă din lume care a introdus un astfel de obiectiv ambițios. Această decizie reprezintă, totodată, și următorul pas al unei serii de reglementări și standarde de limitare a emisiilor în UE, precum Regulamentul (UE) 2019/631 și standardele EURO 5 și 6.
În 2024, Consiliul European a adoptat regulamentul EURO 7, care prevede reguli suplimentare privind limitele de emisii ale vehiculelor și durabilitatea bateriei:
– introduc limite de emisie mai stricte pentru NOx, PM și alți poluanți;
– acoperă o gamă mai largă de condiții de conducere, inclusiv testele de emisii în condiții reale (RDE);
– prevăd ca vehiculele să respecte standardele de emisii pe toată durata de viață a mașinii;
– țin cont de poluanții suplimentari, cum ar fi amoniacul și particulele de uzură a frânei și anvelopelor
– includ măsuri pentru ca vehiculele hibride și electrice să respecte limitele de emisie.
Directiva privind electrificarea flotelor
Subiectul ecologizării parcurilor auto corporative este discutat în Comisia Europeană încă din 2023, însă electrificarea flotelor la scară europeană devine abia acum realitate. După o consultarea publică încheiată în iulie 2024, patru țări – Belgia, Țările de Jos, Austria și Irlanda – au cerut Executivului comunitar să prezinte un proiect înainte de sfârșitul anului 2025.
De altfel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a dat comisarului pentru Transporturi un mandat privind accelerarea electrificării transportului rutier, context în care acesta va trebui să supravegheze implementarea rapidă a infrastructurii de stații și să analizeze simplificarea costurilor încărcării, precum și a metodelor de plată. De asemenea, i s-a cerut clar și punctual să prezinte o propunere legislativă pentru flotele curate ale companiilor.
Ce va conține propunerea legislativă a noului comisar rămâne de văzut, dar, deocamdată, anunțul este un mare pas înainte nu numai pentru electrificarea parcurilor auto, ci și pentru mobilitatea durabilă în Europa. Și asta pentru că aproximativ 60% dintre mașinile noi care se află pe șoselele din UE aparțin companiilor, ele circulă, în medie, de două ori mai mult decât cele private și, în plus, ajung pe piața auto second hand după 3-4 ani. Astfel, înverzirea flotelor va schimba semnificativ dinamica sectorului de vehicule electrice, prin stimularea cererii în toată Uniunea Europeană, prin reducerea emisiilor din transportul rutier și prin accelerarea absorbției de vehicule electrice pe piața de mașini la mâna a doua.
Impactul zonelor cu emisii scăzute
Deși România nu a adoptat niciun fel de legislație pentru înființarea unor astfel de zone, în pofida unor încercări la nivel de Capitală, situația s-ar putea schimba peste noapte. Și asta nu numai pentru că trendul este deosebit de puternic în Europa de Vest, ci și pentru că este o etapă esențială în reducerea poluării. Concret, zonele cu emisii scăzute sunt porțiuni desemnate, în general, în centrele urbane și în care pot intra numai vehiculele care îndeplinesc standarde specifice de emisii. În Europa, de la introducerea lor la sfârșitul anilor 1990, aceste zone au crescut constant ca număr și amploare. În 2022, în UE existau peste 320 de zone cu emisii scăzute și se preconizează că numărul acestora va ajunge la 507 până în 2025.
Fără doar și poate, apariția zonelor cu emisii scăzute creează un stimulent puternic pentru companii să-și electrifice flotele de utilitare ușoare. Obțin astfel un acces liber în acele zone și nu se mai preocupă de amenzi sau restricții de intrare. Pentru unele firme, accesul în centrele orașelor nu este doar important, ci este vital pentru operațiunile lor. Exemplele includ, printre altele, servicii de livrare pe ultimul kilometru, inclusiv cele care oferă livrare de alimente și produse alimentare; servicii de întreținere și reparații, precum întreținerea lifturilor sau repararea instalațiilor sanitare; servicii de catering; servicii de închiriere de echipamente.
Pentru astfel de companiiia, tranziția la vehicule comerciale ușoare electrice ar trebui să fie o prioritate cheie pentru asigurarea continuității operaționale.
Reglementările privind greutatea
Reglementările actuale stabilesc greutatea maximă a vehiculelor din categoria N1 la 3,5 tone, însă acestea se pot modifica în curând. În 2018, Comisia Europeană a adoptat o Directivă conform căreia deținătorii de permis categoria B vor putea conduce vehicule cu emisii zero de până la 4,25 tone, fiind luată în calcul greutatea suplimentare a bateriei. Parlamentul European a adoptat reglementarea la finalul lunii februarie 2024, însă nu a impus și un termen limită pentru adoptarea în legislațiile naționale. A stabilit însă că șoferii pot conduce vehicule electrice de 4,25 tone dacă vechimea permisului B este mai mare de 2 ani.
Aceasta este o veste bună pentru companiile care își electrifică flotele, deoarece nu se vor mai confrunta cu perspectiva de face cheltuieli cu formarea adecvată și cu controale medicale ale șoferilor pentru permise C. Din cauza greutății suplimentare a bateriei, limita de greutate depășește 3,5 tone, astfel că multe camionete electrice cu baterii puternice sunt în prezent clasificate drept camioane. Acestea pot fi conduse de șoferi cu permis C și li se aplică o serie de reguli complexe privind utilizarea tahografelor, perioadele de odihnă, trecerea limitată în unele zone, inspecția tehnică sporită și, eventual, taxe rutiere suplimentare. Multe camionete electrice sunt omologate atât ca N1, cât și ca N2, dar primele pierd un avantaj competitiv în comparație cu dieselurile.
Deja, Marea Britanie a adoptat modificările legislative care le permit deținătorilor de permise B să conducă utilitare electrice ușoare cu o greutate de până la 4,25 tone.
Posibile regulamente viitoare
Specialiștii în administrarea flotelor spun că există diferite tipuri de pârghii legislative pe care guvernele le pot lua în considerare pentru a stimula tranziția către flotele electrice. Ei recunosc că reglementările nu pot fi anticipate cu certitudine, însă consideră că, pe termen lung, companiile ar trebui să-și stabilească planuri operaționale solide, adaptate diferitelor scenarii.
De exemplu, pot fi introduse noi taxe pe vehiculele utilitare clasice pentru a încuraja utilizarea celor electrice. Totodată, ar putea fi acordate scutiri sau reduceri de taxe și pentru utilitarele hibride, deși unele dintre acestea sunt eliminate treptat în Europa.
(Articol publicat în revista Flote Auto, februarie 2025)
CITEȘTE ȘI:
Mașini pentru flote. Comparație între hibridele plug-in și alte tipuri de propulsie
Mazda, investiții de 10,02 miliarde de dolari până în 2030
Comentați?