Noul guvern de la Berlin reconsideră poziția adoptată de Germania față de obiectivele Comisiei Europe privind încetarea comercializării motoarelor termice în 2035. Analiștii spun că schimbarea este neașteptată și se alătură punctului de vedere al Franței privind mașinile electrice plug-in hybrid, netezind astfel calea către combustibilii sintetici.
În cadrul summitului informal al miniștrilor transporturilor din Uniunea Europeană pe tema mobilității fără emisii de carbon, noul ministru german al transporturilor, Volker Wissing, a declarat că Germania se opune încetării comercializării motoarelor termice până în 2035.
Declarație reprezintă o răsturnare completă a situației, date fiind deciziile anterioare adoptate de fostul cancelar Angela Merkel, care susțineau punctul de vedere al Comisiei Europene.
„Vrem ca motoarele cu ardere termică să rămână o opțiune dacă funcționează exclusiv cu combustibili sintetici”, a punctat Volker Wissing.
Pe 14 iulie 2021, Comisia Europeană a publicat pachetul „Fit for 55”, ce cuprinde 12 proiecte de regulamente și directive menite să pună Europa pe calea neutralității climatice până în 2050. În cadrul tuturor acestor propuneri, Comisia Europeană susține interzicerea comercializării tuturor motoarelor termice în 2035. La acel moment, Franța, prin vocea președintelui Emmanuel Macron, a promis că va apăra vehiculele electrice plug-in hybrid dincolo de acest termen limită.
Izolată anul trecut, Franța primește, se pare, un ajutor neașteptat din partea Germaniei, în contextul în care pachetul „Fit for 55” a intrat, de câteva săptămâni, în dezbaterea liderilor europeni.
Sfârșitul motoarelor termice în 2035 înseamnă trecerea la utilizarea exclusivă a vehiculelor electrice, o decizie care a ridicat multe întrebări de la publicarea ”Fit for 55”. Pentru a face față acestei transformări, furnizarea energiei electrice necesare preocupă pe toată lumea și se pare că energia nucleară rămâne singura soluție fiabilă pentru producerea acesteia.
Spre deosebire de Franța, Germania este dependentă de producția de electricitate pe bază de cărbune și trebuie să găsească soluții pentru a-și apăra mobilitatea și întreaga sa industrie auto, într-un context caracterizatde scumpirea fără precedent a energiei electrice.
Deși cercetările privind combustibilii sintetici sunt tot mai numeroase, în special din partea producătorilor auto, aceștia sunt încă mult mai scumpi decât cei clasici.
CITEȘTE ȘI:
Impozitul pe mijloacele de transport va crește, în Capitală, cu 5,1%
Comentați?