Preţul barilului de petrol a depăşit 100 de dolari după ce Rusia a atacat Ucraina

Preţul petrolului a explodat joi, astfel că pentru prima dată după 2014 cotaţia pentru ţiţeiul Brent a depăşit pragul de 100 de dolari pe baril, după ce Rusia a atacat Ucraina, ceea ce a agravat îngrijorările că un război în Europa ar putea perturba aprovizionarea globală cu energie, transmite Reuters.Preţul petrolului

Preţul petrolului Brent a urcat până la 102,48 dolari/baril, cel mai ridicat nivel după luna septembrie 2014, iar în jurul orei 5:47 GMT se tranzacţiona la 102,06 dolari, în creştere cu 5,22 dolari sau 5,4% comparativ cu preţul de miercuri seara.

Prețurile au început să crească vertiginos la începutul acestei săptămâni, pe fondul sancțiunilor economice și a măsurilor de blocare a gazoconductului Nord Stream 2. Conducta, în lungime de 1.200 de km, este destinată transportului de gaze între Sankt Petersburg și Lubmin (Germania), prin Marea Baltică.

Rusia este al doilea exportator de țiței după Arabia Saudită și cel mai mare exportator de gaze naturale din lume.

Pe de altă parte, și preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut. La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze naturale au urcat joi cu 41%, până la 125 de euro pentru un Megawat-oră. Ulterior, în jurul orei locale 8:02 a.m., cotaţiile futures erau cu 30% mai mari, până la 116 de euro pentru un Megawat-oră.

Ucraina a fost atacată joi de trupe ruse de-a lungul frontierelor sale cu Rusia şi Belarus, au anunţat printr-un comunicat autorităţile de graniţă ucrainene, potrivit AFP.

„Frontiera statului ucrainean a fost atacată de trupe ruse dinspre Rusia şi Belarus”, se arată în comunicat, în care se adaugă faptul că atacurile au fost comise în special cu ajutorul „artileriei”.

Autorităţile de graniţă ucrainene au mai anunţat că un atac a fost declanşat şi dinspre peninsula Crimeea, potrivit Reuters.

 

CITEȘTE ȘI:

Răsturnare de situație. Germania susține comercializarea motoarelor termice și după 2035

Ministerul Dezvoltării va moderniza DJ 102I, o rută alternativă între București și Brașov, prin Valea Doftanei

 

 

 

Adaugati comentariu