Impozitul pe mijloacele de transport va crește, în Capitală, cu 5,1%

Taxele şi impozitele locale, inclusiv cele pe mijloacele de transport, ar urma să crească în Capitală cu 5,1% în 2023, ca urmare a majorării ratei inflaţiei, se arată într-un proiect de hotărâre al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, aflat în dezbatere publică.mijloace de transport

„Potrivit legislaţiei în vigoare, autorităţile locale au obligaţia legală să modifice taxele şi impozitele anual, până la 30 aprilie, în funcţie de indicele de inflaţie. În acest sens, în acord cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul General al Municipiului Bucureşti adoptă hotărâri privind impozitele şi taxele locale pentru anul fiscal următor. Având în vedere faptul că prevederea legală este imperativă, instituţia noastră a pus în dezbatere publică proiectul de impozite şi taxe locale pe anul 2023 care prevede indexarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale cu un coeficient de inflaţie de 5,1%”, a transmis Primăria Municipiului București.

Potrivit Codului fiscal, „în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

Conform proiectului, se menţine decizia de reducere cu 95% a impozitului pentru mijloacele de transport hibride.

Totodată, bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie a impozitului/taxei pe clădiri, impozitului/taxei pe teren şi impozitului pentru mijloacele de transport datorate de contribuabili pe întregul an este de 10%.

Proiectul de hotărâre se află în dezbatere publică până pe data de 5 aprilie.

În 2022, taxele şi impozitele locale au fost majorate cu 2,6%, conform indicelui inflaţiei, în 2021, cu 3,8%, iar în 2020, cu 4,6%.

 

CITEȘTE ȘI:

Autovehicule în valoare de 400 mil. dolari s-au pierdut în incendiul navei Felicity Ace

Test comparativ Peugeot Rifter vs Volkswagen Caddy

 

Adaugati comentariu