Advertisement
Satu Mare - Baia Mare
Home Infrastructură Proiectele Drumului Expres Satu Mare – Baia Mare și ale centurilor Baia Mare și Sighetu Marmației, finalizate în 2023

Proiectele Drumului Expres Satu Mare – Baia Mare și ale centurilor Baia Mare și Sighetu Marmației, finalizate în 2023

Studiile de fezabilitate destinate construcției Drumului Expres Satu Mare – Baia Mare și variantelor de ocolire ale municipiilor Baia Mare și Sighetu Marmației vor fi finalizate până la finalul lunii decembrie 2023, a anunțat Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

”Încă un județ intră în topul parteneriatelor dezvoltate și implementate cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. În ultimii 3 ani, conducerea județului Maramureș a înțeles necesitatea coordonării între autoritățile locale și autoritățile centrale pentru dezvoltarea și implementarea proiectelor benefice atât pentru cetățeni, cât și pentru economia județului. Astfel, au fost dezvoltate mai multe parteneriate între Consiliul Județean Maramureș, prin domnul președinte Ionel Bogdan și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, iar astăzi avem în județul Maramureș primele obiective de investiție strategice de infrastructură din ultimii 30 ani, în valoare de aproximativ 1miliard de euro”, a arătat Ionel Scrioșteanu.

Printre proiectele dezvoltate în parteneriatul dintre Consiliul Județean Maramureș și CNAIR se numără Drumul Expres Satu Mare – Baia Mare, centurile municipiilor Baia Mare și Sighetu Marmației, Podul peste râul Tisa, precum și două pasaje rutiere supraterane.

Drumul Expres Satu Mare – Baia Mare. În lungime de 72,51 km, va străbate traseul Satu Mare (DN 19 din Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare) – Botiz – Odoreu – Livada – Medieșu Aurit – Apa – Seini – Pomi – Ardusat – Recea – Tăuții Măgherăuș – Baia Mare (Bd. Independenței). Proiectul mai include și execuția a 29 pasaje, 22 poduri, 8 noduri rutiere, 142 podețe, o parcare de scurtă durată, un spațiu de servicii, respectiv un centru de întreținere și coordonare a traficului. Studiile geotehnice și procedura de mediu se află în derulare, iar finalizarea Studiului de Fezabilitate este prevăzută în decembrie 2023. Valoarea estimată a investiției este de 448,1 milioane euro (fără TVA).

Varianta de Ocolire Baia Mare. Șoseaua reprezintă centura orașului în lungime de 36,51 km, cu drumurile de acces incluse. Studiile geotehnice și procedura de mediu se află în derulare, iar finalizarea Studiului de Fezabilitate este prevăzută tot în decembrie 2023. Valoarea estimată a investiției: peste 231 milioane euro (fără TVA).

VO baia mare

Varianta de Ocolire Sighetu Marmației. Centura, în lungime de 5,52 km, va face legătura cu cele două drumuri naționale care tranzitează orașul (DN 18 – legătură cu Vișeu – Borșa – Baia Mare și DN 19 – legătură cu Negrești-Oaș – Satu Mare), precum și cu noul pod peste râul Tisa, aflat în construcție. Studiile geotehnice și procedura de mediu se află în derulare, iar finalizarea Studiului de Fezabilitate este prevăzută în decembrie 2023. Valoarea estimată a investiției este de 20,1 milioane euro (fără TVA).

Pasaj rutier suprateran peste Clubul Văcarilor. În lungime de 429 metri peste DN 1C, pasajul va fluidiza traficul rutier din și spre municipiul Baia Mare. De asemenea, se vor reamenaja integral intersecțiile cu Centura Mică Baia Mare – Strada Europa. Studiul de Fezabilitate este finalizat și se află în derulare procedura de atribuire a contractului pentru proiectare și execuție. Valoarea estimată a proiectului este de 19,61 milioane euro (fără TVA), finanțarea fiind asigurată din PNRR.

Satu Mare - Baia Mare

Pasaj rutier suprateren la Italsofa. În lungime de 780 metri, pasajul va fluidiza traficul rutier din și spre municipiul Baia Mare. Studiul de Fezabilitate se află în curs de avizare și se află în derulare procedura de atribuire a contractului pentru proiectare și execuție. Valoarea estimată a proiectului este de 15,4 milioane euro (fără TVA), finanțarea fiind asigurată tot din PNRR.

Descărcare Drum Expres Satu Mare – Baia Mare. Prin acest proiect va fi realizat un drum de legătură la drumul expres, ce cuprinde reabilitarea și lărgirea la patru benzi a străzii Europa până în zona Italsofa, cu continuare pe strada Dumbravei până la intersecția cu DN 18B. Acordul de parteneriat dintre CNAIR și CJ Maramureș se află în curs de semnare. Finalizarea studiului de fezabilitate este estimata pentru finalul lunii noiembrie. În paralel se va lucra la obținerea avizelor. Valoarea estimată a investiției este de 49 milioane euro (fără TVA).

Podul peste râul Tisa. Proiectul presupune construcția unui pod nou peste râul Tisa format din două poduri paralele, câte un pod pentru fiecare sens de mers, dar și a unui Punct de Trecere a Frontierei și a drumurilor de legătură. Contractul de proiectare și execuție se află în derulare, iar de câteva luni, au început lucrările pe partea României, stadiul acestora ajungând la 22%. ”Zilele trecute am avut o întâlnire la Sighetu Marmației, dar și o vizită pe șantier cu partea ucraineană, pentru a accelera procedurile de lucru, astfel încât constructorul român să poată înceapă lucrările și pe malul ucrainean”, a explicat Ionel Scrioșteanu. Valoarea contractului este de 33,75 milioane euro (fără TVA).

Satu Mare - Baia Mare

 

”În 2020, la momentul elaborării Planului Național de Investiții, împreună cu conducerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, am cuprins în strategia acestui document un capitol privind descentralizarea proiectelor de infrastructură de transport către autoritățile locale. Am susținut și susțin în continuare acest lucru, pentru a crește atât capacitatea administrativă, cât și derularea mai multor proiecte de importanță regională, într-un timp mai scurt”, a explicat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Gata pentru afaceri: Opel prezintă noul Combo

Compania chineză CATL devine principalul producător de componente auto la nivel mondial

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

infrastructura rutieră
Infrastructură

Noi acte normative pentru realizarea investiţiilor în infrastructura rutieră

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri fondurile pentru exproprierile necesare construcției...

Lotul 2 Nord
Infrastructură

Miercuri se deschide circulația pe Lotul 2 Nord al Autostrăzii de Centură București A0

Miercuri, de la ora 15.00, se deschide circulația pe Lotul 2 Nord...

Măgurele Expres
Infrastructură

Începe proiectarea Drumului Radial 10 Măgurele Expres

Contractul pentru proiectarea Drumului Radial (DR) 10 Măgurele Expres, una dintre șoselele...

Pro Infrastructură
Infrastructură

Toamna se numără… kilometrii de autostradă. Analiză Asociația ”Pro Infrastructură”

România are, în prezent, 1.008 kilometri de autostradă și drum expres în...