Advertisement

RCA
Home Administrare flote Juridic Proiect de lege privind monitorizarea video a traficului și constatarea abaterilor

Proiect de lege privind monitorizarea video a traficului și constatarea abaterilor

Un proiect de lege privind instalarea pe drumurile publice a unui sistem pentru monitorizarea video a traficului şi constatare automată a abaterilor rutiere a fost depus la Senat, inițiativa fiind destinată reglementării modul de utilizare a dispozitivelor de detecție în scopul prevenirii accidentelor rutiere pe șoselele cu cele mai dese şi mai grave accidente.

Potrivit inițiativei legislative, sistemul de monitorizare video a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice este sistemul format din dispozitivele de detecţie – aparatele radar fixe, camerele video pentru monitorizarea traficului, dispozitivele de detecţie privind distanţa în mers dintre două autovehicule şi dispozitivele de măsurare a vitezei medii pe sectoarele de drum), sistemul de transmitere a datelor şi cel de prelucrarea şi management al informaţiilor stocate.

Sistemul video va colecta informaţii din trafic prin intermediul echipamentelor montate pe infrastructura rutieră, care vor înregistra şi fotografia abateri, precum pătrunderea pe culoarea roşie a semaforului, nerespectarea prevederilor privind trecerea la nivel cu calea ferată, circulația cu viteză peste limita legală, distanţa în mers dintre două autovehicule, portul centurii de siguranţă.

Dispozitivele vor fi amplasate cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc, instalarea lor fiind în sarcina administratorului drumurilor, exclusiv cu avizul poliţiei. În același timp, indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se amplasează înaintea locului dispunerii acestuia, la o distanţă de maximum 50 metri în localităţi, între 100 metri şi 250 metri în afara localităţilor, respectiv între 500 metri şi 1.000 metri pe autostrăzi şi drumuri expres.

Comunicarea amenzii, cu fotografia atașată

Conform proiectului legislativ, șoferii care nu vor respecta regulile de circulație vor fi înştiinţaţi direct cu privire la eventualele încălcări ale legii şi li se va transmite amenda direct la domiciliu. ”Procesul-verbal de constatare a contravenţiei trebuie comunicat contravenientului în termen de 90 de zile calendaristice. Comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenţiei se face prin poşta electronică, ce se va constitui în adresa de comunicare subsidiară a instituţiilor statului cu cetăţenii sau prin poştă, cu aviz de primire”, mai prevede proiectul. Potrivit inițiativei, fotografia contravenţiei este transmisă contravenientului ca anexă la procesul-verbal de constatare a contravenţiei. Aceasta trebuie să cuprindă cel puţin data şi ora la care a fost efectuată măsurarea; valoarea vitezei măsurate; imaginea autovehiculului din care să poată fi pus în evidenţă numărul de înmatriculare al acestuia.

De asemenea, sistemul va permite monitorizarea zonelor riscante şi, în urma procesării datelor, va stabili indicele de încălcare a reglementărilor rutiere şi coeficientul de siguranţă aferent acestor drumuri.

„România este ţara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Numărul accidentelor rutiere fatale din ţara noastră este aproape dublu faţă de media Uniunii Europene. Suntem singura ţară care nu are un sistem video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice. Datorită unui astfel de sistem care există în statele europene, numărul accidentelor rutiere şi rata mortalităţii în urma acestora au scăzut considerabil. Implementarea lui s-a dovedit a fi benefică atât din punctul de vedere al siguranţei circulaţiei, cât şi al protejării mediului înconjurător. Sunt conştient de câte vieţi ar putea salva acest sistem odată ce va deveni funcţional”, a arătat inițiatorul proiectului de lege, deputatul Cristian Ichim.

Acesta a adăugat că proiectul a fost conceput în urma consultării cu cetăţeni, cu specialişti din Ministerul de Interne şi Ministerul Transporturilor, cu experţi în siguranţă rutieră.

Cheltuielile de întreținere a sistemului de monitorizarea video a traficului, 7 mil. euro/an

Deputatul Cristian Ichim estimează că, în total, costul pentru achiziţionarea unui dispozitiv de detecţie din cadrul sistemului video de monitorizare a traficului rutier este de aproximativ 9.000 euro, iar pentru achiziţia a 420 de astfel de dispozitive ar fi nevoie de 3,78 milioane de euro. Totodată, parlamentarul USR mai susține că, pe parcursul unui an, costurile pentru întreținerea, verificarea metrologică și alimentarea cu consumabile a 42 de astfel de sisteme video, compuse din 420 de dispozitive de detecţie, vor fi de aproximativ 34,47 milioane de lei (circa 7 milioane de euro). Acesta consideră că atât Ministerul Transporturilor, cât și Ministerul Afacerilor Interne pot solicita fonduri europene pentru achiziția și instalarea sistemului video. În plus, bani ar putea fi obținuți și din încasările realizate din sancţiunile contravenţionale aplicate pentru nerespectarea OUG 195/2002 (Codul Rutier). Astfel, Cristian Ichim a calculat că, la nivelul anului 2019, au fost aplicate zilnic, în medie, 17.100 de sancţiuni contravenţionale, care, plătite în termenul legal, ar fi adus la buget suma de 1,56 miliarde de lei (aproximativ 317 milioane de euro).

”Analiza cifrelor prezentate mai sus, ne duce la concluzia că, pentru asigurarea costurilor de montare/întreţinere/extindere/expediere a amenzilor prin poștă este necesar ca o cotă parte din sancţiunile contravenţionale aplicate persoanelor juridice şi persoanelor fizice privind încălcarea prevederilor OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aplicate în baza sistemului video de monitorizare a traficului rutier să fie distribuite de către Ministerul Finanţelor către Ministerului Afacerilor Interne, respectiv către bugetele administratorilor drumurilor. Pentru aceasta este necesar ca Ministerul Finanţelor să deschidă un cont unic pentru achitarea amenzilor contravenţionale aplicate pe baza sistemului video de monitorizare a traficului rutier”, a conchis inițiatorul legii.

 

CITEȘTE ȘI:

De ce presiunea de umflare corectă este esențială pentru o performanță optimă?

Aproximativ 74% dintre români cred că se pot angaja în mai puţin de 3 luni. Sondaj

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Brigada Autostrăzi
Siguranţă rutieră

Peste 2.000 de sancţiuni contravenţionale, aplicate de Brigada Autostrăzi într-o săptămână

În perioada 23 – 29 septembrie de poliţiştii de la Brigada Autostrăzi...

Chatbotul RAReş
Juridic

RAR a lansat Chatbotul RAReş, pentru ca publicul să acceseze mai uşor informaţii tehnice

Registrul Auto Român (RAR) a lansat Chatbotul RAReş, pentru ca publicul să...

Brașov
Siguranţă rutieră

DRPD Brașov: Restricții de circulație timp de aproximativ o lună pe DN 1

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRPD) Brașov anunță că, începând de...

rar
Juridic

Staţiile ITP, atelierele TLV şi serviciul programări al RAR nu vor funcţiona în perioada 5-6 octombrie 2024

Stațiile ITP, atelierele TLV precum si serviciul programări activități la RAR nu...