Programului „Rabla” 2016 ar putea demara la jumătatea lunii mai

Ghidul de finanţare pentru Programul "Rabla" a fost lansat în dezbatere publică timp de 10 zile, iar, potrivit ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, acesta ar putea demara la jumătatea lunii mai.Administraţia Fondului pentru mediu

Valoarea totală a programului în acest an este de 220 de milioane lei, din care 75 de milioane de lei vor fi alocate extensiei „Rabla Plus”, prin care românii pot cumpăra maşini electrice 100%.

cristiana-pasca-palmer-ministrul-mediului-floteautoCele două direcţii pot fi accesate separat sau combinat. Pentru situaţia în care un om vrea să-şi caseze maşina veche poluantă, acesta poate accesa componenta clasică a programului, care anul acesta va beneficia de un suport financiar de 145 de milioane de lei. Programul Rabla clasic 2016 este aproape neschimbat faţă de anii trecuţi, respectiv rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri pentru următoarele situaţii: un ecobonus de 750 de lei pentru cei care decid să caseze o maşină care generează o cantitată de emisii de dioxid de carbon mai mică de 100 de grame pe kilometru şi un bonus de 2.500 de lei pentru situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu un sistem de propulsie hibrid”, a spus ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer.

Pe de altă parte, în cazul programului „Rabla Plus” va exista, pe de o parte, o primă de 5.000 de lei acordată celor care vor să cumpere un automobil nou hibrid, iar pe de altă parte de 20.000 de lei pentru o maşină 100% electrică.

„În cazul în care cineva deţine o maşină veche pe care vrea s-o caseze, şi doreşte să achiziţioneze un autoturism sută la sută electric, de exemplu, va beneficia de un sprijin financiar total de aproape 6.000 de euro, asta pentru că poate beneficia concomitent atât de prima de casare de 6.500 de lei, de partea de eco-bonusuri precum şi de tichetul de 20.000 de lei”, a precizat Cristina Paşca Palmer.

Ministrul Mediului a menţionat, totodată, că tot în cadrul programului „Rabla Plus” va exista şi componenta de finanţare a infrastructurii electrice, dar la acest moment se lucrează la Ghidul de finanţare.

 

 

Adaugati comentariu