Advertisement

leasing financiar
Home Finanţare Leasing financiar Prognoze: Piaţa de leasing financiar va creşte cu 10% în 2017

Prognoze: Piaţa de leasing financiar va creşte cu 10% în 2017

2016 a fost cel mai bun an pentru industria de leasing financiar după criză, finanţările noi crescând cu aproximativ 20% faţă de anul anterior. Cu toate acestea, reprezentanţii industriei de profil au o prognoză prudentă de creştere a pieţei în 2017, având în vedere climatul de instabilitate politică şi legislativă de la începutul anului.

Deşi datele finale referitoare la evoluţia pieţei de leasing în 2016 vor fi făcute publice la finalul lunii martie, reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor Financiare spun deja că anul trecut a fost cel mai bun pentru industria de profil după criza financiară, finanţările noi în leasing crescând cu aproximativ 20% faţă de anul anterior şi apropiindu-se de 2 miliarde de euro. Potrivit estimărilor, atât vehiculele, cât şi echipamentele au înregistrat un ritm de creştere asemănător în 2016, avansând cu aproximativ 20 %.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de leasing financiar în 2017, avem o prognoză prudentă de creştere, cu aproximativ 10 % an/an, a volumului finanţărilor noi în leasing, având în vedere climatul de instabilitate politică şi legislativă cu care a debutat anul. Rămâne să analizăm rezultatele industriei de leasing din primul trimestru, precum şi evoluţia indicatorilor macroeconomici la început de an, leasingul fiind un barometru fidel al evoluţiei economiei româneşti, şi apoi am putea să revizuim ascendent prognoza de creştere pieţei de leasing”, explică Melania Hăncilă, director executiv al Asociaţiei Societăţilor Financiare – ALB România, într-un interviu acordat revistei Flote Auto.

La finalul anului trecut, reprezentanţii industriei de profil estimau o creştere de 15% a pieţei de leasing financiar în 2017.

În opinia Melaniei Hăncilă, este posibilă, în acest an, o uşoară creştere a dobânzilor atât la lei, cât şi la valută pe fondul creşterii incertitudinii şi turbulenţelor la nivel internaţional şi local.

bani-lei-floteaut“Costul finanţărilor la leasing este direct proporţional cu evoluţia dobânzilor interbancare şi orice modificare se răsfrânge şi asupra acestora, însă fiind ponderată şi cu riscurile specifice pe care le presupune finanţarea în leasing”, subliniază directorul executiv ALB România.

Estimările Asociaţiei Societăţilor Financiare arată că la finalul anului trecut, finanţările noi pentru vehicule au urcat la 1,472 mld. euro, în creştere cu 245 milioane de euro faţă de sfârşitul lui 2015, ponderea în totalul pieţei fiind de 77%, un nivel care s-a menţinut constant pe parcursul lui 2016.

Reprezentanţii industriei de profil spun, însă, că structura finanţărilor pe segmentul auto s-a schimbat în 2016, comparativ cu anul precedent, «vedetele» fiind autoturismele şi vehiculele comerciale uşoare. În 2015, cele mai finanţate vehicule au fost, pe lângă autoturisme, vehiculele comerciale grele.

 

Mai multe amănunte despre evoluţia pieţei de leasing financiar, în curând, în revista Flote Auto, februarie 2017

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

leasing financiar
Leasing financiar

Aproape 47.000 de vehicule au fost finanțate, anul trecut, în leasing financiar

Finanțările noi de vehicule în leasing financiar au rămas pe creștere și...

eBCR Leasing
Leasing financiar

eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar pentru microîntreprinderi, disponibilă 100% online

BCR Leasing lansează eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar...

Garanti BBVA Leasing
InterviuriLeasing financiar

Garanti BBVA Leasing prioritizează finanțările destinat investițiilor verzi

Interviu cu Okan Yurtsever, Director General Garanti BBVA Leasing