PSA devine al doilea producător auto din Europa

Constructorul auto francez PSA Peugeot Citroen va achiziţiona Opel, divizia europeană a General Motors (GM), într-o tranzacţie evaluată la 2,2 miliarde de euro, tranzacţia care-l va propulsa pe locul doi în topul producătorilor europeni, după Volkswagen.peugeot

Acordul include şi subsidiara de finanţare a operaţiunilor GM, iar 50% din acţiunile acesteia vor fi achiziţionate de BNP Paribas SA cu aproximativ 450 de milioane de euro.

PSA va prelua 12 facilităţi de producţie, în care lucrează aproximativ 40.000 de angajaţi.

Fuziunea grupului PSA cu Opel şi brandul său britanic Vauxhall va crea al doilea mare producător auto din Europa, în urma grupului german Volkswagen şi înaintea alianţei Renault-Nissan.

În urma tranzacţiei, PSA va controla 16% din piaţa auto europeană, fiind depăşită doar de grupul german Volkswagen, cu o cotă de piaţă de 24%. Entitatea combinată va putea produce anual cinci milioane de vehicule.

Statul francez deţine o participaţie de 14% în Peugeot şi are două locuri în Consiliul de Administraţie, în urma acordării unui pachet de asistenţă financiară de trei miliarde de euro, care a salvat acum trei ani compania de la faliment. De asemenea, grupul chinez Dongfeng deţine 14% din acţiunile producătorului auto francez.

Deja, PSA şi GM sunt implicate în câteva proiecte comune în Europa. GM şi PSA produc în comun SUV-uri şi minivan-uri, după tentativa de constituire a unei alianţe care a eşuat în 2013, în urma deciziei GM de a-şi vinde participaţia pe care o deţinea la grupul auto francez.

Adaugati comentariu