Preţul petrolului continuă să scadă la minime istorice

Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru Europa, cu livrare în iunie, a scăzut marţi cu 24%, la 19,33 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din februarie 2002. În acelaşi timp, preţul petrolului WTI cu livrare tot în luna iulie, de referinţă în SUA, s-a redus cu 43%, la 11,57 dolari pe baril, relatează Reuters.preţul petrolului

Contractele petrolului WTI aferente lunii mai, care au expirat marţi, şi-au revenit, urcând la 10,01 dolari pe baril, după ce luni au închis la -37,63 dolari pe baril.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, consideră că, în România, preţul ţiţeiului de import va scădea, având în vedere situaţia petrolului american, iar benzina şi motorina se vor ieftini dacă preţul petrolului Brent scade sub nivelul de 25 dolari/baril.

”Va scădea preţul ţiţeiului de import, asta va face o reducere la pompă, dar consumul în România de carburant a scăzut deja cu aproximativ 30%. Evident, e clar că şi necesarul de import este mai mic decât în lunile normale, dar asta nu înseamnă că preţul la pompă nu va trebui să scadă dacă preţul petrolului (Brent, n.red.) se va duce în jos sub această cotaţie de 25 de dolari pe baril. Pentru mine, din punct de vedere al Ministerului Economiei, nu este un lucru neapărat bun pentru economie că preţul scade, pentru că asta îmi demonstrează că nu e consum pe piaţă, nu există consum în Europa, nu există consum în lume şi asta înseamnă că economia nu merge”, a explicat ministrul Virgil Popescu.

Marţi, preşedintele american Donald Trump a cerut guvernului să pună fonduri la dispoziţia industriei de petrol şi gaze, pentru a face faţă crizei.

Potrivit analiştilor, stocurile de ţiţei ale SUA au crescut săptămâna trecută cu aproximtiv 15,2 milioane de barili, după ce în săptămâna anterioară au înregistrat cea mai mare creştere săptămânală din istorie.

 

CITEŞTE ŞI:

Cine va primi compensaţii de peste 6.000 de euro de la Volkswagen

STB a suspendat contractele de muncă pentru 20% dintre angajaţi

RAR îşi asigură RCA flota de peste 500 de maşini

Adaugati comentariu