Advertisement

Autostrada Transilvania
Home Miscellanea Financiar Cine va primi compensaţii de peste 6.000 de euro de la Volkswagen

Cine va primi compensaţii de peste 6.000 de euro de la Volkswagen

Din data de 5 mai 2020, constructorul auto german Volkswagen va acorda compensaţii cuprinse între 1.350 şi 6.250 de euro, în funcţie de tipul de maşină, celor peste 250.000 de proprietari de maşini care au depus plângere într-un proces legat de scandalul Dieselgate.

Producătorul german a încheiat acorduri cu 200.000 dintre cei 260.000 de reclamanţi care au luat parte la primul proces colectiv din Germania, legat de manipularea emisiilor (Dieselgate), un scandal care a izbucnit în septembrie 2015.

Aproximativ 21.000 de cazuri sunt încă nefinalizate.

Potrivit grupului Volkswagen, compania urmează să plătească cel puţin 620 de milioane de euro despăgubiri acestor clienţi, în cadrul unui acord amiabil care urmează să pună capăt celui mai mare proces ”Dieselgate” în Germania.

Germania permite doar de anul trecut procesele colective.

În cazurile Volkswagen, reclamanţii individuali sunt reprezentaţi de Federaţia asociaţiilor de consumatori din Germania (VZBV), care acuză VW de falsificarea rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Volkswagen a pus deja deoparte 830 de milioane de euro pentru a acoperi costurilor procesului cu VZBV.

Pe plan global, grupul a plătit pentru implicarea în scandalul emisiilor peste 30 de miliarde de euro. În 2019, compania germană a anunţat că a pus deoparte încă un miliard de euro pentru cheltuieli juridice.

Plângerea vizează vehiculele cu motoare diesel de tip EA 189, iar obiectivul este de a stabili că cei care au achiziţionat maşini VW au fost în mod intenţionat lezaţi în urma folosirii de către producătorul auto a unui soft pentru a eluda standardele de emisii poluante.

Federaţia asociaţiilor de consumatori din Germania vrea să obţină compensaţii pentru proprietarii de maşini diesel VW care nu sunt atât de prietenoase cu mediul, precum susţinea grupul auto atunci când consumatorii au făcut achiziţia.

Producătorul german a argumentat că aceia care au achiziţionat vehiculele nu au suferit deloc pagube, deoarece acestea pot fi conduse şi sunt sigure.

Mai mulţi şefi ai grupului – inclusiv actualul CEO Herbert Dies şi preşedintele Consiliului de Supraveghere Hans Dieter Pötsch, dar şi fostul CEO Martin Winterkorn şi fostul director al mărcii Audi Rupert Stadler – sunt vizaţi de anchete penale.

 

CITEŞTE ŞI:

STB a suspendat contractele de muncă pentru 20% dintre angajaţi

RAR îşi asigură RCA flota de peste 500 de maşini

Noul Audi A3 Sedan, de la 27.700 euro

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

antidrog
JuridicSiguranţă rutieră

Guvernul modifică Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Testele antidrog și returnarea permiselor

În ședința de joi, Guvernul va modifica Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...