Asigurarea Carte Verde devine … albă. Precizări BAAR

Începând cu 1 iulie 2020, documentele de asigurare Carte Verde, ataşate sau nu contractului de asigurare RCA, vor fi tipărite pe hârtie albă, potrivit Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România – BAAR.
carte verde

Poliţele încheiate înainte de aceasta data îşi păstrează valabilitatea până la expirare.

Începând cu data de 1 iulie 2020, asiguratorii care au dreptul sa vânda asigurări RCA pe teritoriul României (membre ale BAAR) vor tipări poliţa de asigurare Carte Verde, indiferent dacă se eliberează cu Contractul de asigurare RCA sau în mod separat, pe hârtie de culoare albă în loc de culoare verde, aşa cum este tiparită în prezent.

Decizia de schimbare a culorii este conformă cu reglementarile care guvernează Sistemul Carte Verde şi nu-i afectează în niciun fel pe deţinătorii acestora.

Valabilitatea poliţelor de asigurare emise de asiguratorii români înainte de această dată pe hârtie de culoare verde se va menţine până la expirarea perioadei de valabilitate a asigurării, menţionată în poliţele respective .

BAAR a notificat modificările privind noua culoare a poliţei următoarele autorităţi naţionale : Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF, Poliţia de Frontiera şi Poliţia Rutieră.

Ce este poliţa de asigurare Carte Verde

Documentul Carte Verde este utilizată în toate statele membre ale Spaţiului Economic European.

Poliţa de asigurare este valabilă pe teritoriul statelor ale căror simboluri nu sunt barate/tăiate cu ”X” pe formularul documentului.

În cazul în care aveţi încheiată o asigurare RCA, pe perioada valabilităţii acelei asigurări aveţi în mod automat şi o asigurare Carte Verde valabilă pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene precum şi pentru teritoriul Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elveţiei şi Serbiei fără a plăti nici o primă de asigurare suplimentară.

Unele societăţi de asigurare oferă acoperire prin documentul Carte Verde pe care vi-l eliberează odată cu asigurarea RCA şi pentru alte state, deşi nu sunt obligate să facă acest lucru.

Atunci când doriţi să circulaţi cu vehiculul într-o altă ţară decât cele enumerate mai sus (de exemplu, Moldova, Turcia, Rusia, Ucraina, Albania etc.) şi chiar şi în cazul în care doriţi doar să tranzitaţi o astfel de ţară, verificaţi în prealabil ca simbolul ţării respective să nu fie barat/tăiat pe documentul de asigurare Carte
Verde pe care l-aţi primit atunci când aţi încheiat asigurarea RCA.
Dacă simbolul ţării care vă interesează este barat/tăiat, atunci va trebui să încheiaţi la un asigurător din România o asigurare Carte Verde distinctă faţă de asigurarea RCA pe care o deţineţi, care să fie valabilă în acea ţară pe perioada deplasării. În caz contrar, la graniţa acelei ţări va trebui să cumpăraţi o asigurare de frontieră valabilă doar pentru acea ţară.

 

CITEŞTE ŞI:

Premieră în scandalul Dieselgate. Compensaţii directe pentru un proprietar de maşină

Ce bani de la stat pot obţine companiile prin programele Rabla 2020

Noul program cu publicul la Poliţia Rutieră Bucureşti

 

 

Adaugati comentariu