Advertisement

amendă
Home Finanţare Ce bani de la stat pot obţine companiile prin programele Rabla 2020

Ce bani de la stat pot obţine companiile prin programele Rabla 2020

Procedurile de derulare a programelor Rabla 2020 au fost publicate, la începutul lunii martie, în Monitorul Oficial. Firmele vor putea să caseze mai multe autoturisme, la fel ca în anii precedenți, dar, ca noutate, vor putea achiziţiona şi motociclete.

Indiferent că este vorba despre Rabla sau Rabla Plus, societăţile vor putea solicita bani pentru schimbarea maşinilor vechi cu unele noi doar în cadrul unei scheme de minimis. Astfel, prin cererea de finanţare se vor putea solicita cel mult 200.000 de euro, echivalent în lei (adică aproximativ 960.000 de lei). Pe de altă parte, dacă firma activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, suma cerută nu va putea fi mai mare de 100.000 de euro, echivalent în lei (aproximativ 480.000 de lei).

Rabla 2020

Firmele care vor să se înscrie vor trebui să ducă la casat o maşină veche, înmatriculată în România înainte de 31 decembrie 2012. Potrivit Ordinului ministrului mediului nr. 324/2020 (Ghidul de finanţare al programului), valoarea primei de casare, de 6.500 de lei, nu se modifică faţă de nivelul de anul trecut.

Pentru Rabla 2020, prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC. În cazul în care în COC este înscrisă cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 140 g CO2/km NEDC în regim de funcţionare mixt;

Totodată, în acest an, prima de casare se acordă şi pentru motocicleta nouă, al cărei sistem de propulsie generează maximum 125 g CO2/km WMTC, conform informaţiilor înscrise în COC, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare.

La prima de casare se poate adăuga un ecobonus, în următoarele condiţii:

– la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC, sau echipat cu motorizare GPL/GNC, se acordă un ecobonus în valoare de 1.000 lei, pentru anul 2020;

– în cazul în care în COC este înscrisă cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g CO2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC, se acordă un ecobonus în valoare de 1.000 lei, pentru anul 2020;

– la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se acordă un ecobonus în valoare de 2.500 lei.

Dacă maşina nouă întruneşte ambele condiţii de la cele două ecobonusuri de mai sus, atunci se vor putea cumula. Firmele pot duce la casare însă mai multe maşini, în aceleaşi condiţii, suma maximă din cererea de finanţare fiind de 200.000 de euro, adică la fel ca anul trecut. Dacă firma activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri însă, suma solicitată nu poate fi mai mare de 100.000 de euro. Desigur, prima de casare reprezintă doar o parte din preţul unei maşini noi, diferenţa urmând să fie suportată de firmă.

Pe scurt, parcursul programului Rabla Clasic, de la momentul înscrierii şi până la cumpărarea maşinii noi, va fi următorul: dosarul de acceptare este depus la AFM; este publicată lista cu firmele acceptate; cei care se regăsesc pe listă se duc apoi la producătorul validat pe care l-au ales ca să obţină documentele necesare pentru nota de înscriere; odată ce au nota de înscriere, se duc cu maşina/maşinile la casat la colectorii autorizaţi; apoi la direcţiile. de permise pentru radierea lor în acte; se întorc la producător cu documentele casării şi radierii şi abia apoi se pot duce înapoi la producător să cumpere maşina sau maşinile noi.

Condiţiile de înscriere pentru companii

Firmele care vor să se înscrie în programul Rabla Clasic trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, mai multe condiţii:

– să fie proprietare pe maşinile duse la casat (altfel spus, maşinile să fie ale persoanei juridice, iar nu pe numele unui administrator de firmă sau unui angajat oarecare);

– să acţioneze în nume propriu;

– să aibă sediul profesional în România şi să desfăşoare activităţi pe teritoriul României;

– să nu aibă datorii la bugetul de stat, bugetele locale sau bugetul Fondului pentru mediu (taxe, impozite, contribuţii, amenzi inclusiv);

– să nu fie în insolvenţă, faliment, procedură de reorganizare judiciară, dizolvare, lichidare, desfiinţare, închidere etc.;

– valoarea totală a ajutoarelor de minimis de care au beneficiat în ultimii doi ani fiscali precedenţi şi anul fiscal în cursul căruia depune dosar de acceptare în program, cumulată cu valoarea alocării financiare acordate pentru casarea automobilului, nu depăşeşte echivalentul în lei a 200.000 euro (100.000 de euro pentru firmele din sectorul transporturilor);

– nu sunt înregistrate cu fapte sancţionate de legislaţia financiară, iar solicitantul nu a fost condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului prin hotărâre judecătorească definitivă.

Rabla Plus 

Prin programul Rabla Plus, firmele pot cumpăra şi în 2020 maşini cu propulsie pur electrică sau hibridă, dar se pot cumpăra doar maşini noi, care nu au mai fost înmatriculate niciodată, precum şi, în premieră, motociclete electrice. Noutatea programului din acest an este că maşinile nou-cumpărate nu vor putea fi înstrăinate în primul an de la cumpărare, inclusiv în situaţia în care autovehiculele sunt achiziţionate în sistem leasing, iar înmatricularea permanentă pe numele beneficiarului a intervenit înainte de împlinirea termenului de un an.

Ecotichetul se acordă în cuantum de până la:

– 45.000 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric NEDC, exceptând motocicleta;

– 20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează o cantitate de emisii de CO2 de maximum 50 g/km NEDC, în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC;

–  20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, în cazul în care în COC este înscrisă cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 70 g CO2/km NEDC, în regim de funcţionare mixt;

–  3.500 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unei motociclete electrice, conform informaţiilor înscrise în COC.

Citeşte şi:

Primele 70 de companii au intrat în programele Rabla 2020

Solicitantul beneficiază de un ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou electric hibrid, dar poate achiziţiona mai multe autovehicule noi pur electrice sau autovehicule noi electrice hibride, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe ecotichete. Potrivit Ordinului ministrului mediului nr. 324/2020 (Ghidul de finanţare al programului), solicitantul acceptat nu poate ceda dreptul său de beneficiu asupra ecotichetului.

Ecotichetul se scade din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou pur electric sau autovehiculului nou electric hibrid, diferenţa fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar.

În cazul în care solicitantul este acceptat în programul Rabla Clasic şi doreşte să achiziţioneze un autovehicul nou pur electric sau un autovehicul nou electric hibrid, prin programul Rabla Plus, ecotichetul se poate cumula numai cu prima de casare. Un ecotichet nu se poate cumula cu mai multe prime de casare.

Pe de altă parte, în cazul în care solicitantul este acceptat în programul Rabla Clasic şi doreşte să achiziţioneze o motocicletă electrică, ecotichetul se poate cumula numai cu prima de casare în valoare de 3.500 lei. Valoarea cumulată a ecotichetului şi a primei de casare nu va depăşi 50% din valoarea de achiziţie a motocicletei electrice.

Spre deosebire de programul Rabla Clasic, la solicitarea de ecotichete prin programul Rabla Plus nu este nevoie de casarea unei maşini vechi.

Condiţiile pentru înscriere sunt similare celor de la Rabla Clasic.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, luna martie 2020)

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Business Lease
FinanţareRent a car

6 sfaturi de la Business Lease pentru închirierea mașinilor de companie

Aveți nevoie de mobilitate, dar perioada de timp pentru care aceasta este...

AsigurăriFinanţare

Porsche Finance Group România, finanțator auto cu 25 de ani experiență

Porsche Finance Group (PFG), unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții...

constructorii auto
Finanţare

Flotă de 9 mașini electrice pentru Protecția Consumatorilor, prin programul Rabla Plus

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Vest Timiș intenționează să achiziționeze 9...

abonamentele auto
Finanţare

Abonamentele auto vor depăși, în 5 ani, atât achiziția, cât și leasingul. Studiu PwC

În următorii cinci ani, aproape jumătate (49%) dintre consumatori spun că vor...