Piaţa muncii trece prin „cea mai gravă criză” de la cel de-al II-lea război mondial


Potrivit unui studiu publicat marţi, agenţia ONU estimează că pandemia de coronavirus determină dispariţia a 6,7% din orele de lucru doar în al doilea trimestru al anului, adică 195 de milioane ENI (echivalent normă întreagă – unitate de măsură echivalentă cu volumul de muncă al unui angajat cu normă întreagă).
Aceste pierderi grele în ceea ce priveşte locurile de muncă sunt aşteptate, în special, în ţările cu venituri medii superioare (100 milioane ENI afectaţi), o situaţie depăşind cu „mult efectele crizei financiare din 2008-2009”.
Pe piaţa muncii, ţările arabe şi Europa ar trebui să fie puternic afectate din acest punct de vedere, dar în cifre absolute, regiunea Asia-Pacific va suferi cel mai mult în această perioadă a anului.
La nivel global, aceste pierderi devastatoare în ceea ce priveşte orele lucrate şi locurile de muncă constituie „cea mai gravă criză mondială de la cel de-al doilea război mondial”, avertizează OIM.
Potrivit organizaţiei, în lume, 3,3 miliarde de persoane, mai mult de patru din cinci (81%) sunt afectate în prezent de pierderea totală sau parţială a locurilor de muncă.
Astfel, în prezent, 1,25 miliarde de lucrători sunt angajaţi în sectoare identificate ca având un risc ridicat de creştere „drastică şi devastatoare” a concedierilor şi de reducere a salariilor şi a orelor lucrate.
Creşterea finală a şomajului global pentru anul 2020 va depinde de măsurile adoptate, avertizează OIM, care consideră foarte probabil că impactul pandemiei asupra şomajului în lume va fi semnificativ mai mare decât estimarea sa iniţială, publicată pe 18 martie, de 25 de milioane de locuri de muncă desfiinţate.
CITEŞTE ŞI:
Care ţară îşi va reveni rapid din criza Covid-19? 5 state cu economii rezistente la şocuri
Vehicule electrice: 5 trucuri pentru o baterie sănătoasă
Fonduri nerambursabile pentru drumul expres Focşani – Brăila