Vehicule electrice: 5 trucuri pentru o baterie sănătoasă

Hyundai a publicat un clip în care ne învață cum să păstrăm acumulatorul mașinii electrice în condiții optime de-a lungul timpului. Ce trucuri pentru o baterie sănătoasă ne propun coreenii? Vedem în cele ce urmează!
Trucuri pentru o baterie sanatoasa (1)

Pe lângă teama de autonomie scăzută, posesorii de vehicule electrice mai trăiesc cu frica scăderii în timp a performanțelor acumulatorului. Pentru că, actualmente, bateria rămâne cea mai scumpă componentă a unei electrice.

Sigur că acumulatorii au ajuns la un nivel de dezvoltare care le permite să reziste ani buni. De exemplu, acumulatorul lui Hyundai Kona are o garanție de fabrică de 8 ani, în condițiile în care întregul crossover are o garanție de 5 ani. E clar – bateria este nu numai cel mai scump subansamblu, dar și unul dintre cele mai fiabile.

Trucuri pentru o baterie sanatoasa (2)

Totuși, nu e indicat să-i punem fiabilitatea la încercare, așa că e nevoie să respectăm câteva reguli pentru a nu-i scădea capacitatea în timp.

Citește aici testul cu Ioniq Hybrid!

Prima – evită să mergi cu acumulatorul mai descărcat de 20%, pentru că riști să-l strici. La fel, evită să-l încarci 100% și, în consecință, te vei bucura inclusiv de un timp mai scurt de încărcare: lași mașina ”în priză” cât timp îți faci cumpărăturile, fără a aștepta să se încarce complet, mai ales că încărcarea de la 80% la 100% durează cel mai mult.

Apoi, încarcă mașina mai des decât o cere autonomia. E drept, un Hyundai Kona cu baterie de 64 kWh ar putea parcurge în oraș cu o încărcare completă și 600 km, iar asta ți-ar putea permite să-l încarci și la două săptămâni. Însă ai face mai bine dacă l-ai cupla la priză la 2-3 zile, pentru a menține spre 80% curent în baterie.

Iată bateria care rezistă un milion de mile!

De asemenea, în zilele toride, parchează mașina la umbră, în timp ce iarna optează pentru un garaj. Este cunoscut faptul că temperaturile extreme ucid bateriile în timp. În sfârșit, ultimul dintre cele cinci trucuri pentru o baterie sănătoasă te îndeamnă să eviți accelerările bruște, pentru că descărcarea rapidă a bateriei poate produce daune ireversibile în timp.

 

Adaugati comentariu