Companiile de închiriere de mașini au înmatriculat aproximativ 779.000 de vehicule noi în prima jumătate a anului 2024, arată datele publicate de Dataforce. Această creștere de 24% față de perioada similară a anului trecut este un indiciu că piața revine la normal, în condițiile în care în prima jumătate a lui 2019, anul anterior pandemiei, 1,1 milioane de vehicule au fost adăugate flotelor de închiriere din întreaga Europă.
Pe de altă parte, tarifele pentru închiriere auto sunt în scădere, un alt indiciu că piața se redresează, mai arată Dataforce, care a colectat cifre privind înmatriculările de vehicule noi pentru închiriere din 20 de țări europene.
Cea mai mare piață în prima jumătate a acestui an a fost Germania (aproximativ 190.000 de unități), urmată de Spania (152.000), Franța (132.000), Marea Britanie (95.000) și Italia (84.000). Aceste cinci piețe reprezintă 84% dintre înmatriculările înregistrate.
În Danemarca și Țările de Jos au fost înregistrate 17.000 de unități, fiind urmate de Suedia (16.000), Belgia, Elveția și Norvegia (câte 10.000), Austria (9.000), Portugalia (8.000), Polonia (7.000), Finlanda (5.000), Islanda și Cehia (ambele 4.000), Lituania (3.000) și Letonia și Slovacia (ambele 2.000).
Specialiștii Dataforce notează că avansul pieței europene de rent a car se datorează unei reveniri la stabilitate în lanțul de aprovizionare, care a permis producătorilor auto să se reorienteze asupra clienților de închiriere pe termen scurt. Performanța robustă a industriei de profil înseamnă că 1 din 10 vehicule înmatriculate în Europa în prima jumătate a acestui an a fost pentru închiriere.
Ca destinație majoră de vacanță, Spania are cea mai mare penetrare a închirierii, unul din patru vehicule înmatriculate în țară fiind o mașină de închiriat. Spania este a cincea cea mai mare piață de mașini în general și a doua cea mai mare piață de închiriere de mașini, după Germania.
Cea mai mare creștere a pieței de rent a car a fost înregistrată în Marea Britanie, unde avansul anual a fost de 111%.
O altă evoluție notabilă a fost reprezentată de scăderea ponderii mașinilor electrice pe baterie în totalul înmatriculărilor pentru închiriere, care s-a redus de la 6,4% în prima jumătate a anului 2023 la 3,8% în aceeași perioadă a acestui an, cu un total de aproximativ 30.000 de unități.
Doi factori majori explică scăderea popularității mașinilor electrice în industria de închiriere. În primul rând, cererea clienților este scăzută, din cauza nefamiliarizării cu conducerea electrică, a anxietăților legate de autonomie și încărcare, precum și a întrebărilor despre dacă și cum se returnează vehiculul ”încărcat”. Celălalt dezavantaj major constă în incertitudinea din jurul valorilor reziduale, companiile de închiriere fiind forțate să perceapă prețuri relativ mari pentru închirierile de vehicule electrice, reducându-le atât apetitul de a oferi această opțiune, cât și cererea clienților pentru un astfel de vehicul.
Majoritatea (57,3%) dintre mașinile de închiriat înmatriculate în S1 2024 sunt încă pe benzină, urmate de cele diesel (26,9%), hibride ușoare (6,1%), hibride plug-in (4,8%) și abia apoi electrice pe baterie (3,8%), mai arată Dataforce.
CITEȘTE ȘI:
Care este noul segment al cumpărătorilor de vehicule electrice. Analiză Boston Consulting Group
Autostrada Unirii A8. Trei oferte pentru construcția lotului Pipirig – Vânători Neamţ (Leghin)
Comentați?