Peste 300.000 de companii vor fi afectate de coronacriză

Peste 300.000 de firme din România vor fi afectate de coronacriză, iar aproximativ 400.000 de angajaţi vor fi trimişi în şomaj tehnic sau vor fi disponibilizaţi, arată o analiză realizată de compania de consultanţă Frames.Roubini

Multe dintre companiile direct afectate de coronacriză au aşteptat să vadă publicată ordonanţa privind măsurile economice anunţate de Guvern, iar de luni au trecut la înregistrarea deciziilor de şomaj tehnic.

Potrivit analiştilor de la Frames, sunt peste 300.000 de companii afectate, în prezent, de al doilea val al crizei economice.

Cele mai multe sunt microîntreprinderi şi întreprinderi mici, cu maxim 20 de angajaţi, din domenii precum HORECA, servicii către populaţie (turism, evenimente, saloane de înfrumuseţare, săli de jocuri, magazine de cartier etc.), care şi-au închis activitatea pe fondul deciziilor administrative şi, în multe cazuri, ca urmare a scăderii dramatice a încasărilor.

,,Sunt peste 400.000 de angajaţi numai în hoteluri şi restaurante, care vor fi disponibilizaţi sau trimişi în şomaj tehnic. Din păcate, contagiunea se anunţă şi mai mare, având în vedere că pe lanţurile de business sunt afectaţi furnizori dintr-o gamă largă de servicii’‘, afirmă analiştii Frames.

Potrivit estimărilor companiei de consultanţă, peste 1 milion de angajaţi din economie vor rămâne fără locuri de muncă în perioada martie-aprilie, dacă starea de urgenţă nu va fi ridicată. Estimarea nu ia în calcul personalul angajat la negru, fără forme legale, o practică încă foarte prezentă în economie.

 

CITEŞTE ŞI:

Pentru creditele garantate, IMM-urile nu au nevoie de Certificat de stare de urgenţă

CORONAVIRUS. Români, mai îngrijoraţi de starea lor financiară, decât de sănătate

Pasajul Domneşti, construit în proporţie de …1,96%

Adaugati comentariu