Advertisement

perfect-leasing-leasingul-perfect-pentru-imm-uri-floteauto
Home Finanţare Leasing financiar PERFECT LEASING: leasingul perfect pentru IMM-uri

PERFECT LEASING: leasingul perfect pentru IMM-uri

Segmentul IMM-urilor este în prezent un sector în creştere, cu mare potenţial în ceea ce priveşte piaţa de leasing – financiar şi operaţional. Acest segment a crescut constant în ultimii ani, însă continuă să aibă un potenţial de creştere ridicat, mai ales dacă pe piaţă există promoţii şi programe avantajoase, menite să vină în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii, de a căror existenţă depinde achiziţionarea unei flote auto.

Situaţia economică actuală este departe de a fi relaxată. Cu toate acestea, nevoile întreprinderilor mici şi mijlocii au crescut uşor în ultima perioadă, iar cererile pentru flote auto s-au intensificat. În acest context, se simte nevoia unei schimbări de paradigmă, de la mentalitatea tradiţională potrivit căreia este benefic să fii proprietar, indiferent de situaţie, către noua paradigmă, care pune accent pe utilitate mai degrabă decât pe proprietate, presupune eforturi mult mai mici din partea clienţilor din punct de vedere financiar atunci când aleg un contract de leasing şi, nu în ultimul rând, oferă opţiuni mult main variate la final de contract.

perfect-leasing-leasingul-perfect-pentru-imm-uri-floteautoObiectivele noastre pe termen lung includ dezvoltarea de oferte personalizate pentru IMM-uri, atât pentru leasing operaţional, cât şi pentru leasing financiar. Acestea sunt combinate cu management de flote şi asigurări, precum şi cu încurajarea companiilor de a vedea avantajele fiecărui tip de finanţare pentru afacerea lor. Ca parte din Porsche Finance Group, avem avantajul de a putea oferta servicii de finanţare şi administrare de flote în orice configuraţie doreşte clientul – oricare dintre produsele financiare din oferta noastră poate fi accesat de către clienţi fie într-un pachet cu servicii de fleet management, fie doar finanţare fără servicii, ori doar servicii. Iar acest model de business se aplică nu doar clienţilor cu flote mari, de zeci sau sute de maşini, dar şi IMM-urilor care au nevoie, poate, de 5-10 vehicule. Este ceea ce ne diferen- ţiază pe piaţă”, punctează Radu Manea, Director Divizie Fleet Management, Porsche Finance Group.

De la business-uri cu un singur angajat, şi până la afaceri ce cunosc un grad ridicat de dezvoltare, IMM-urile deservesc arii foarte largi de activitate, fie că oferă servicii tradiţionale, fie că deservesc domenii de nişă. Deşi diferenţele dintre IMM-uri pot fi foarte mari, provocările cu care se confruntă acestea au de cele mai multe ori un numitor comun, şi anume accesul la finanţare.

Soluţia pentru IMM-uri – de la credit la leasing

Proprietarii IMM-urilor trebuie să analizeze cât mai bine situaţia costurilor înainte de a lua decizia de achiziţionare a unei flote auto, principiul după care se ghidează fiind raportul calitate-preţ cât mai echilibrat şi costul total al proprietăţii. Dacă în cazul creditului, proprietarul bunului este utilizatorul, încă de la începutul perioadei de creditare (un deziderat al multor antreprenori români până de curând), analiza costului total al proprietăţii, un indicator pe care tot mai mulţi încep să îl înţeleagă şi să îl folosească în deciziile de achiziţie pe care le fac zilnic, poate înclina balanţa către alte variante de finanţare.

În cazul leasing-ului, proprietarul bunului este compania de leasing, care, în funcţie de tipul de leasing ales, fie transferă dreptul de folosinţă al bunului către utilizator la finalul contractului (leasing financiar), fie doar îl închiriază utilizatorului, rămânând proprietar al bunului (leasing operaţional). Există o serie de avantaje fiscale pentru clienţii companii în cazul contractelor de leasing, comparativ cu cele de credit, dar şi un cost total al proprietăţii diminuat.

Leasing-ul financiar cu valoare reziduală reală

Minimizarea costurilor, adaptarea produselor pe care le achiziţionează la nevoile lor specifice şi libertatea de a alege reprezintă elemente extrem de importante pentru IMM-uri. Aşa a apărut leasingul financiar cu valoare reziduală reală, PERFECT LEASING, adus de Porsche Finance Group în România în anul 2011 pentru a se plia cât mai bine nevoilor clienţilor. Acesta este primul produs de leasing financiar din România asemănător celui folosit în vestul Europei, disponibil pentru autovehiculele comercializate de Porsche România.

Indiferent de forma de achiziţie, conceptul leasingului financiar cu valoare reală se bazează pe următorul principiu: maşina se depreciază în timp. Mai concret, ce plăteşte utilizatorul pe durata contractului este direct proporţional cu deprecierea autovehiculului. Clientul plăteşte diferenţa dintre preţul maşinii şi valoarea reziduală, precum şi dobânda aferentă. Ce este valoarea reziduală? Este preţul de revânzare al maşinii la finalul contractului, stabilit în funcţie de kilometrii rulaţi, marca, modelul şi motorizarea alese.

Principala noutate adusă de produsul de finanţare PERFECT LEASING este flexibilitatea crescută. Dacă în cazul leasing-ului operaţional clientul utilizează autovehiculul nou, eventual împreună cu un pachet de servicii de management de flote adaptat propriilor necesităţi, iar la finalul contractului returnează maşina, în cazul PERFECT LEASING opţiunile de la final de contract sunt variate.

Întreprinderile mici şi mijlocii care achiziţionează o flotă finanţată prin PERFECT LEASING pot cumpăra maşinile la final de contract dacă doresc, achitând valoarea reziduală, sau pot prelungi contractul de finanţare, eşalonând valoarea reziduală. Mai mult decât atât, dacă doresc să vândă flota de maşini dealerului pe baza unei pre-oferte primite la începutul contractului, pot face acest lucru pentru a achiziţiona o nouă flotă. Finanţarea prin PERFECT LEASING este disponibilă pentru maşini noi în Euro, cu o durată a contractului între 12 şi 60 de luni.

perfect-leasing-leasingul-perfect-pentru-imm-uri-floteautoLeasing-ul financiar cu valoare reziduală reală a fost gândit pentru a ţine cont de nevoia de eficienţă şi de reducere a costurilor resimţită de toţi clienţii, nu doar de întreprinderile mici şi mijlocii. De aceea, acest produs presupune un efort iniţial minim, reprezentat de avans, costurile lunare ulterioare sunt de asemenea reduse, ratele fiind calculate direct propor- ţional cu utilizarea. În comparaţie cu un leasing financiar clasic, clientul nu doar că va beneficia de rate lunare mai mici, dar va plăti doar ce utilizează. În plus, ratele lunare mici vor atrage după sine posibilitatea alegerii unor maşini dintr-o clasă superioară sau mai bine echipate, utilizând acelaşi buget alocat iniţial achiziţionării flotei de maşini. Un alt aspect important este acela că, în plus faţă de avantajele financiare menţionate mai sus, PERFECT LEASING nu obligă clientul să ia decizia achiziţiei maşinii la începutul contractului – acesta poate utiliza vehiculul în condiţii financiare optime pe durata contractului, ca şi cum l-ar închiria, iar la final are opţiunea achiziţiei, dacă doreşte acest lucru.

Impact pozitiv în cash flow

Foarte important pentru companiile mici şi mijlocii este, de asemenea, să nu îşi blocheze lichidităţile în achiziţia flotei auto. Ratele lunare mai mici în cazul PERFECT LEASING, ce reflectă exact utilizarea maşinilor, aduc un impact pozitiv semnificativ în cash flow.

Ca şi în cazul leasingului operaţional oferit de Porsche Finance Group, PERFECT LEASING are toate costurile la vedere şi nu există comisioane lunare de gestiune. În plus, un element extrem de important pentru IMM-uri şi fluxul acestora de numerar sunt termenele de plată. Prin Porsche Finance Group, facturarea se face post-utilizare, iar plata primei facturi se face la 35 – 50 de zile din momentul în care este preluată flota de maşini. Practic, clienţii plătesc în fiecare lună ceea ce au utilizat luna anterioară. Mai mult decât atât, preţul maşinii nu influenţează deloc taxa de management percepută, aceastafiind aplicată exclusiv la volumul finanţat.

În plus, clientul îşi poate achiziţiona maşinile pentru viitoarea flotă direct în showroom, conform conceptului ONE STOP SHOP promovat de grup.

Ceea ce ne diferenţiază, ca parte a Porsche Finance Group, este faptul că, în materie de finanţare şi asigurare, suntem prima companie din România cu o gamă completă de produse şi servicii de finan- ţare şi asigurare auto: clienţii pot alege orice tip de finanţare pentru flota lor, servicii de administrare fără finanţare, ori pe ambele, inclusiv asigurare, în cel mai flexibil pachet de pe piaţă. Umbrela noastră One-Stop-Shop vine ca o continuare pentru diversitatea produselor şi serviciilor, fiind un instrument care uşurează procedurile de achiziţie şi se bucură de o apreciere semnificativă”, conchide Radu Manea, Director Divizie Fleet Management, Porsche Finance Group.

 

(Articol publicat în revista FloteAuto, septembrie 2015)

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

leasing financiar
Leasing financiar

Aproape 47.000 de vehicule au fost finanțate, anul trecut, în leasing financiar

Finanțările noi de vehicule în leasing financiar au rămas pe creștere și...

eBCR Leasing
Leasing financiar

eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar pentru microîntreprinderi, disponibilă 100% online

BCR Leasing lansează eBCR Leasing, prima soluție din România de leasing financiar...