Advertisement

Menţinerea plafonării tarifelor RCA
Home Administrare flote Fiscalitate Afla cum te avantajeaza majorarea deducerii personale in 2016

Afla cum te avantajeaza majorarea deducerii personale in 2016

Conform noului Cod Fiscal, modul de calcul al deducerii personale se modifica incepand cu 1 ianuarie 2016. Daca inainte deducerea personala de baza pornea de la suma de 250 lei, acum avem ca punct de start suma de 300 lei, arata specialistii companiei de consultanta Accace.

Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.500 lei inclusiv, astfel pentru:

  • contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 300 lei;
  • contribuabilii care au o persoana in intretinere – 400 lei;
  • contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 500 lei;
  • contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 600 lei;
  • contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 800 lei.

deducere-personala-2016-floteautoDaca inainte deducerea personala de baza pornea de la suma de 250 lei, acum avem ca punct de start suma de 300 lei. Diferit este si pragul la care facea referinta vechea valoare de 250 lei, acesta fiind de maxim 1.000 lei. In schimb, conform noului Cod Fiscal, acum se acorda 300 lei deducere personala considerand ca prag maxim suma de 1.500 lei.

„Pentru intervalul urmator, cel al veniturilor lunare obtinute din salarii dintre 1.501 lei si 3.000 lei, suma deducerii personale este, ca si inainte, degresiva fata de cele de mai sus si se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice”, explica Maria Cojocariu, Payroll Manager în cadrul companiei de consultanta Accace.

Potrivit acesteia, neschimbat ramane si faptul ca acei contribuabili ce realizeaza peste 3.000 lei nu beneficiaza de deducere personala, implicit deducere suplimentara pentru persoanele pe care le au in intretinere.

Atentie! Deducerea personala nu se acorda personalului trimis in misiune permanenta in strainatate.

Mai jos regasiti o simulare comparativa intre deducerea personala aplicabila in prezent si cea aplicabila din 2016, realizată de compania Accace:

deducere-personala-2016-floteauto

Diferenta este de 18 lei ce vor fi castigati in plus in urma acestei modificari de catre angajatii cu un salariu brut de 1.500 lei si care nu au persoane in intretinere

„Putem observa usor ca impozitul pe venit platit se micsoreaza odata cu cresterea in valoare a deducerii personale. Astfel rezulta o baza impozabila redusa si in consecinta un impozit pe venit mai mic decat plateste in prezent un angajat care are venitul brut de 1.500 lei”, precizează Maria Cojocariu.

Daca ne raportam strict la exemplul de mai sus, efectul generat de aceasta modificare este faptul ca angajatul va castiga mai mult cu 18 lei incepand cu luna ianuarie 2016. Bineinteles ca suma va varia in functie de venitul brut al fiecaruia si de valoarea deducerii personale aferenta acestui venitului brut.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

acciza
CarburanţiFiscalitate

Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatori și distribuitori

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin...

Mini
Fiscalitate

Mini, în centrul negocierilor dintre BMW și Comisia Europeană privind suprataxele vamale

Mini, marca britanică BMW își prezintă argumentele în fața Comisiei Europene pentru...

Decontul precompletat de TVA
Fiscalitate

Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA. Opinie EY România

Decontul precompletat RO e-TVA a generat multă efervescență în spațiul public, așa...