Ludovic Orban: Măsurile suplimentare pentru controlul pandemiei vor fi aplicate 30 de zile

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seară, că recomandarea epidemiologilor este ca setul de măsuri suplimentare să fie aplicate o perioadă de cel puţin două cicluri de 14 zile, adică 28-30 de zile.Orban

„Măsurile vor fi aplicate 30 de zile. Urmărim eficacitatea lor, în măsura în care reuşesc să oprească numărul de infectări şi sper să nu mai fie necesare alte măsuri. Asta va depinde în mare măsură de modul în care oamenii înţeleg şi se conformează. Acum vă pot spune şi lucruri bune, se vede pe stradă cu ochiul liber, în tramvaie, la metrou, în spaţii deschise, oamenii respectă măsurile, cam 97%, deci există un respect faţă de măsuri şi cred că asta este până la urmă soluţia, oamenii să se protejeze”, a precizat Ludovic Orban.

Pe de altă parte, acesta a anunțat că vor rămâne deschise doar pieţele în aer liber, iar, de exemplu, Piaţa Obor din Capitală se va închide.

„Măsura se aplică în special pieţelor agroalimentare închise. Piaţa Obor se va închide. La Bucur Obor au fost în controale de n ori, de fiecare dată, nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile, portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă zoster. Chiar este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash. Cel mai posibil vor rămâne deschise pieţele în aer liber, dar şi acolo cu măsuri foarte stricte, pentru că, în momentul în care îţi rămân mai puţine pieţe, poţi să le controlezi mai uşor”, a declarat Ludovic Orban.

De luni, 9 noiembrie, vor intra în vigoare măsuri suplimentare pentru controlul pandemiei de Covid-19, precum trecerea întregului învățământ în online, închiderea piețelor și târgurilor, restricționarea circulației pe timpul nopții sau interzicerea petrecerilor private și publice.

 

CITEȘTE ȘI:

De luni, 8 posibile măsuri suplimenetare pentru controlul pandemiei

Raport ASF: Sistemul financiar european, tot mai ”stresat”

 

Adaugati comentariu