De luni, 8 posibile măsuri suplimenetare pentru controlul pandemiei


Șeful statului a declarat că este nevoie de măsuri mai ferme pentru controlul pandemiei de Covid-19, subliniind că cele care au fost luate până în prezent nu mai sunt suficiente.
„Trebuie să fim foarte realişti: sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme, pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan naţional”, a spus Klaus Iohannis.
Printre noile măsuri prezentate de președinte se numără:
- trecerea tuturor şcolilor în online,
- trecerea angajaţilor din sistemul public şi din cel privat la telemuncă peste tot unde este posibil,
- închiderea magazinelor cel târziu la ora 21,00,
- restricționarea circulaţiei pe timpul nopţii,
- interzicerea petrecerilor publice şi private,
- închiderea târgurilor şi pieţelor,
- generalizarea obligativității portului măştii peste tot în ţară, în toate locurile publice şi la toate locurile de muncă, indiferent dacă este vorba de locuri publice din interior sau în exterior,
- decalarea programului de funcționare a firmelor şi autorităţilor, astfel încât transportul public să funcţioneze cu o încărcare mult mai mică, permiţând în acest fel distanţarea suficientă între persoane.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat că autorităţile doresc să controleze răspândirea pandemiei de Covid-19, dar în acelaşi timp vor să permită economiei să funcționeze.
„În acelaşi timp ne dorim să continue activităţile economice. Nu dorim să închidem economia românească, noi dorim să luăm măsuri prin care oamenii sunt protejaţi şi economia funcţionează în continuare şi da, vrem ca românii să îşi continue viaţa cât de mult se poate, apropiat de o viaţă normală, doar că nu suntem în condiţii normale, suntem în condiţii de pandemie şi nu putem să facem abstracţie de acest lucru”, a subliniat Klaus Iohannis.
În acest context, premierul Ludovic Orban a anunțat că măsurile suplimentare pentru controlul pandemiei vor fi transpuse în hotărârea de guvern privind starea de alertă și vor fi aplicate începând de luni, 9 noiembrie.
„Măsurile prezentate de domnul preşedinte trebuie transpuse în hotărârea de guvern privind starea de alertă, în baza Legii 55 şi a actelor normative. Solicit ca să fie pregătite propunerile de modificare ce trebuie să treacă prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, să fie adoptate de Guvern. Domnule preşedinte, putem să luăm deciziile şi aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni, pentru că trebuie să parcurgem toate procedurile legale de modificare a hotărârii de guvern. Într-un fel este şi bine ca să fie cunoscute mai înainte de a intra în vigoare”, a afirmat șeful Guvernului.
România a înregistrat, joi, un număr record de infectări cu noul coronavirus, 9.714 de cazuri noi. Totodată, 121 de persoane au murit, iar 1.014 pacienţi sunt internaţi în secţiile de Terapie Intensivă din ţară.
CITEȘTE ȘI:
Raport ASF: Sistemul financiar european, tot mai ”stresat”
Sistemul de management al traficului în Capitală, posibil peste 2 ani
Acord de asociere pentru proiectarea Drumului Expres Oradea – Arad