Advertisement

flota taxi tesla model s masini electrice aeroport schipol - floteauto
Home Piaţa auto Flotă verde Olanda ar putea interzice motoarele termice din 2025

Olanda ar putea interzice motoarele termice din 2025

Ne mai cumpărăm mașini cu motoare termice, sau riscăm să nu le mai putem folosi? În ultimele luni, știrile cu interzicerea circulației mașinilor cu motoarele cu combustie par a se fi înmulțit simțitor. Ultima spune că Olanda ar putea interzice înmatricularea celor noi, din 2025.

Este proiect de lege, deci primul pas a fost făcut. Jan Vos, membru al Partidului Muncii din Olanda, cel care a făcut propunerea, a inclus pe lista autoturismelor interzise orice mașină cu motor termic, indiferent că vorbim despre benzină, diesel sau hibride. Singurele mașini care vor fi permise, dacă legea este votată, vor fi cele pur electrice.

Desigur, legea se lovește de rețeaua de încărcătoare încă insuficient dezvoltată și de prețul mare al mașinilor. Dacă, însă, ne gândim că mașinile electrice vor fi mai ieftine decât cele cu motoare termice până în 2022, găsim rezolvarea primului impediment. Mai mult, 8 ani sunt suficient timp pentru a pune la punct o rețea bine răspândită de stații de încărcare, mai ales ținând cont de suprafața mică a Olandei și de experiența autorităților.

Nissan Leaf taxi

Ca să înțelegem nivelul la care a ajuns electrificarea parcului auto olandez, 20.000 de stații de încărcare se află pe întreg teritoriul țării, adică aproape cât în Franța și Marea Britanie la un loc! Altfel spus, sunt de 8 ori mai multe încărcătoare pentru fiecare olandez decât pentru francezi și englezi împreună.

În ultimele 12 luni, în Olanda au fost înmatriculate 30% din totalul mașinilor plug-in hibrid noi vândute în Europa! Partea mai descurajantă este că mașinile pur electrice vândute în Olanda abia ating 3% din totalul celor vândute în Europa, 900 dintre ele fiind Tesla Model S, iar 412 – Nissan Leaf.

Ce se va întâmpla cu mașinile vechi, echipate cu motoare termice, din 2025? Nimic: ele vor putea circula ca și până atunci, până când își vor încheia ciclul de viață. Să ne așteptăm, totuși, la scurtarea acestuia, din cauza taxelor pe care probabil că le vor avea.

Sursa: AutoBlog

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Administrare floteFlotă verde

Cum a redus HP emisiile de CO2 și costurile flotei

Adoptarea vehiculelor hibride, reducerea numărului de furnizori și dimensionarea corectă a flotei...

Înverzirea flotelor corporative
Flotă verdeJuridic

Înverzirea flotelor corporative. Consultarea europeană se apropie de final

Deschisă în februarie 2023, consultarea publică a Comisiei Europene privind ecologizarea flotelor...

acea
Flotă verdeIndustrie auto

ACEA, despre taxarea importurilor din China: Concurența sănătoasă stimulează inovația și alegerea consumatorilor

Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a luat act de faptul că...

Flotă verde

IVECO lansează oficial, în România, eDaily, platforma complet electrică pentru autoutilitare mici

IVECO anunță lansarea pe piața din România a vehiculului complet electric IVECO...