Noutăţi în programele Rabla 2020. Se lansează şi Rabla Moto

Din 2020, intră în vigoare şi programul Rabla Moto, prima de casare având o valoare de 3.500 de lei pentru achiziţia unei motociclete clasice şi de 3.000 de lei pentru una electrică. În plus, se introduc eco-bonusuri noi pentru Rabla, iar Rabla Plus se condiţionează.
rabla 2022

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat că statul va oferi o primă de casare de 3.500 de lei pentru cei care vor dori să-şi schimbe maşina veche pe o motocicletă nouă cu motor cu ardere internă şi o primă de casare de 3.000 de lei pentru cei care vor achiziţiona o motocicletă cu propulsie electrică. În primul caz, beneficiarii vor trebui să acceseze programul Rabla, iar în cel de-al doilea caz, programul Rabla Plus.

„Acest mijloc de transport este din ce în ce mai folosit, este mai puţin poluant. Am avut multe discuţii pe aceasta temă cu asociaţii ale motocicliştilor. Se poate achiziţiona o motocicletă la schimb cu casarea unui vehicul. Noi vrem să scoatem din uz vehiculele vechi”, a precizat ministrul Mediului.

Oficialul a explicat că autorităţile au dorit să păstreze raportul de subvenţie aplicat la automobile, de aproximativ 10 % din valoarea vehiculului.

”Acordăm un bonus de 3.500 de lei, pentru că vrem să fie echitate între cumpărătorii de maşini şi cei de motociclete. Dacă la maşini decontăm în jur de 10% din valoarea autovehiculului nou, am vrut să păstrăm aceeaşi proporţie şi la motociclete, acestea fiind ceva mai ieftine decât autovehiculele”, a spus acesta.

Noutăţi pentru Rabla Clasic şi Rabla Plus

Ministrul Mediului a mai anunţat că în programul Rabla Clasic va fi introdus un ecobonus nou, în valoare de 1.000 de lei, care se poate cumula cu prima de casare dacă maşina nouă are sistem GPL.

S-a decis şi creşterea ecobonusului pentru maşinile hibride convenţionale, care nu se încarcă la priză, de la 1.700 la 2.500 de lei.

„De exemplu, dacă un român va alege să cumpere o maşină hibrid convenţională cu pragul de emisie de 96 g CO2/km, i se vor deconta din costul total al maşinii 2.000 de euro. Cu alte cuvinte, eco-bonusurile pot fi combinate între ele şi se adaugă la prima de casare”, a subliniat ministrul.

Totodată, pentru programul Rabla Plus, prin care este stimulat programul de achiziţie de maşini cu emisii zero sau scăzute, Costel Alexe a anunţat că ”anul acesta avem cel mai mare buget de când există acest program”: 140 milioane de lei, o creştere de 45% faţă de anul trecut.

El a precizat că bonusurile vor fi de 10.000 de euro pentru maşinile full electric şi circa 4.500 de euro pentru maşinile hibride cu încărcare la priză. Ar putea fi cumpărate astfel 2.500 de maşini full electric şi 400 de maşini hibride plug-in.

A fost introdusă însă şi o condiţie: cei care îşi cumpără maşină nouă prin programul Rabla Plus nu au voie să o vândă timp de cel puţin un an.

 

CITEŞTE ŞI:

Ce spun analiştii despre fuziunea Geely Automobile – Volvo Car

Ghid de călătorie cu maşina în Europa

Autostrada Transilvania. Lucrările pe 8 sectoare sunt suspendate

 

Adaugati comentariu