Noua gamă de motoare diesel de la Ford: EcoBlue

Ford prezintă noua familie de motoare diesel, numită EcoBlue. Deși initial motoarele vor echipa vehiculele comerciale, în timp vor fi introduse și pe autoturisme.Ford 2.0D EcoBlue

Iată că în vâltoarea scandalurilor legate de emisiile motoarelor diesel, Ford naște un pui pe care-l și trimite la muncă. La propriu chiar, din moment ce în primă instanță va echipa vanurile Transit, înlocuind Duratorq-ul de 2.2 litri, lansat în 2005. Inițial, noul motor va dezvolta puteri de 105, 130 și 170 CP însă, odată cu montarea sa sub capotele autoturismelor grupului Ford, vor exista și alte variante de putere, printre care 200 și 240 CP. Acestea ar putea echipa modele diverse, de la Ford Mondeo și Jaguar X-Type, la Land Rover Discovery Sport și noul Defender. O variantă mai mică, de 1.5 litri, va intra în joc ulterior.

Ford 2.0D EcoBlue

Consumul de combustibil al noii versiuni este mai mic cu 13% decât al variantei pe care-o înlocuiește, grație, printre altele, designului vilbrochenului care reduce forța laterală cu care pistonul apasă pe cilindru. Și fusurile vilbrochenului au diametre scăzute, în timp ce cureaua de distribuție se ”scaldă” în baia de ulei. Toate aceste măsuri sunt menite să scadă frecările interne ale motorului.

Sistemul de injecție de înaltă presiune conține injectoare nou-nouțe, capabile să pulverizeze combustibil de 6 ori/ardere, fiecare injecție durând 250 milisecunde. De fiecare dată, cantitatea de motorină injectată este de 0.8 miligrame, echivalentul unui cristal de zahăr. Motorina este pulverizată prin găurile conice de 120 de microni, aproximativ egale cu grosimea unui fir de păr. Tehnologia piezoelectrică integrată în corpul injectorului este tipică autoturismelor și asigură nivel minim de zgomot și o energie minimă consumată de pompa de motorină. Astfel, EcoBlue va deveni primul motor de vehicul comercial care va egala nivelele de zgomot, vibrații și finețe tipice autoturismelor.

Ford 2.0D EcoBlue

Nici turbo-compresorul nu a fost uitat. Acum, el oferă mai mult aer la turații scăzute ale motorului, fiind capabilă să suporte până la 340 Nm la 1250 rot/min. Rotorul turbinei este realizat dintr-un material numit Inconel, folosit la motoarele de rachete și are un diametru redus cu 10%. Rotorul compresorului este realizat din aluminiu și este mai compact cu 15% decît cel pe care-l înlocuiește. Rezultatul este o inerție mai mică, deci un răspuns mult mai prompt la accelerare.

Ford 2.0D EcoBlue

Astfel, numai consumul de combustibil are de câștigat de pe urma acestor ameliorări, ci și performanțele dinamice. Astfel, cuplul motor crește cu 20% la 1250 rot/min., în timp ce zgomotul la relanti este redus cu 4 decibeli. Motorul funcționează mai curat și respectă normele de poluare ce vor intra în vigoare în septembrie. Acestea stipulează printre altele scăderea emisiilor de NOx cu 55% față de actualele cerințe.

Noua familie de motoare a fost testată pe parcursul unor sesiuni echivalând cu 5.5 milioane de km. Dintre aceștia, 400.000 au fost efectuați pe șosea, în condiții de trafic normal.

”Ford EcoBoost a creat noi standarde pentru motoarele pe benzină – mai mic, mai eficient, cu performanțe surprinzătoare. Aceeași obsesie de a oferi clienților produse inovatoare stă și în spatele gamei de motoare diesel Ford EcoBlue” a declarat Jim Farley, CEO Ford Europa.

Adaugati comentariu