ASF: Primele RCA pentru utilitare şi camioane s-au stabilizat la finalul trimestrului 1

Potrivit unei analize realizate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, prima medie aferentă poliţelor de asigurare  auto obligatorie RCA încheiate pentru vehicule din categoria autoutilitare  şi autocamioane, pe o perioadă de douăsprezece luni, a rămas în martie  aproximativ la acelaşi nivel ca în februarie (+1%).AFM

Conform ASF, pe segmentul autovehiculelor cu masa maximă cuprinsă între 3,5 şi 7,5 tone, prima medie RCA a înregistrat o scădere de 19%.

ASF arată că, în cazul autocamioanelor de peste 16 tone, prima medie RCA a scăzut în martie cu 3% faţă de februarie, până la 8.095 de lei, ajustarea fiind de minus 4% pe segmentul deţinătorilor persoane juridice. De asemenea, prima medie pentru autoutilitare cu masa de până la 3,5 tone s-a redus cu 2%.

Potrivit raportărilor transmise de societăţile de asigurare în cadrul  procesului de monitorizare a evoluţiei tarifelor RCA instrumentat de ASF,  în martie au fost încheiate peste 26.260 de poliţe pe douăsprezece luni  pentru autoutilitare şi autocamioane, cu 67% mai mult decât în iunie  2015, respectiv cu 19% mai mult decât în februarie 2016. Luna martie marchează astfel consolidarea unui fenomen de temperare şi,  pe anumite segmente, de corecţie a majorărilor de prime înregistrate pe  fondul reaşezării pieţei RCA din ultimele luni”, spun reprezentanţii instituţiei de supraveghere a pieţei asigurărilor.

Pentru vehiculele destinate transportului de persoane, prima medie RCA  aferentă poliţelor pe douăsprezece luni a scăzut în martie cu 41% faţă de  februarie pe segmentul cuprins între 18 şi 40 de locuri şi având ca  deţinători persoane fizice, respectiv cu 11% pe segmentul microbuzelor cu  până la 18 locuri deţinute tot de persoane fizice.

Pe ansamblul categoriei mijloacelor de transport de persoane, prima medie  RCA a urcat în martie cu 5% faţă de februarie, până la 4.848 de lei, pe  fondul creşterii cu 5% a tarifelor pentru grupa 18-40 locuri. De asemenea,  au continuat să crească tarifele pentru vehiculele în leasing, cu până  18-19%.

Numărul poliţelor din această categorie a urcat cu peste 4% faţă de iunie  2015, respectiv cu 31% faţă de februarie 2016. Dinamica numărului de  contracte încheiate atât pentru autoutilitare/autocamioane, cât şi pentru  vehicule destinate transportului de persoane indică faptul că piaţa RCA nu  este în nici un caz blocată, iar mecanismele de reglare a tarifelor  funcţionează.

Evoluţia primelor de asigurare aferente poliţelor RCA încheiate pe 12 luni pentru autoutilitare/autocamioane şi vehicule de transport persoane din toate clasele Bonus/Malus (lei)

rca

Sursa: ASF

Analizând numai evoluţia tarifelor RCA pentru vehiculele încadrate în  clasa de bonus B0, raportările asigurătorilor arată că prima medie a scăzut  în martie cu 1% faţă de februarie, în cazul categoriei autoutilitare/autocamioane, pe fondul unei reduceri de 6% pe segmentul de  masă maximă cuprinsă între 3,5 şi 7,5 tone, respectiv de 3% pe segmentul  de masă maximă între 7,5 şi 16 tone. În cazul autocamioanelor de peste 16  tone prima medie a crescut în martie cu 4% comparativ cu februarie. La  categoria autoutilitare/autocamioane au fost încheiate în luna martie 3.668  de contracte în clasa de bonus B0, cu peste 60% mai mult decât în iunie  2015.

Evoluţia primelor de asigurare aferente poliţelor RCA încheiate pe 12 luni
pentru autoutilitare/autocamioane şi vehicule de transport persoane încadrate în clasa de risc B0 (lei)

rcaSursa: ASF

ASF a mai anunţat că va continua monitorizarea atentă a evoluţiei primelor RCA, urmărind  aplicarea justă a regulilor care guvernează modul de calcul al tarifelor.

 

 

Adaugati comentariu