Advertisement

Mastercard
Home Infrastructură Siguranţă rutieră Creşte salariul minim. Cresc şi amenzile rutiere

Creşte salariul minim. Cresc şi amenzile rutiere

De la 1 mai 2016, cuantumul amenzilor rutiere este cuprins între 250 – 2.500 de lei, în cazul persoanelor fizice, în timp ce persoanele juridice pot fi sancţionate cu sume cuprinse între 2.625 şi 12.500 de lei.

Creşterea salariul minim la 1.250 de lei, de la 1 mai 2016, duce la automat la majorarea amenzilor pentru contravenţiile rutiere.

Potrivit Codului Rutier, un punct amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe ţară. Ultima majorare a fost efectuată la 1 iulie 2015, când, odată cu majorarea salariului minim de la 975 lei la 1.050 de lei, punctul de amendă a crescut proporţional, de la 97,5 lei la 105 lei. De la 1 mai 2016, punctul de amendă urcă la 125 de lei.

Sancţiunile sunt stabilite pe clase, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sanctiuni sunt aplicabile persoanelor fizice, iar cele din clasa a V-a sunt aplicabile strict persoanelor juridice.

Clasele de sancţiuni sunt urmatoarele:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.

Prin urmare, amenzile care se aplică de la 1 mai sunt următoarele:

  • clasa I: 250 sau 375 lei;
  • clasa a II-a: 500 sau 625 de lei;
  • clasa a III-a: de la 750 la 1.000 de lei;
  • clasa a IV-a: de la 1.125 la 2.500 de lei.
  • clasa a V-a: de la 2.625 la 12.500 de lei

Printre faptele care se sancţionează cu amenzi din clasa I se numără manevrele de schimbare a direcţiei de mers făcute fără respectarea obligaţiei de semnalizare şi nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului. De asemenea, aceeaşi sancţiune – plus două puncte de penalizare – se aplică pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii, nepurtarea centurii de siguranţă şi depăşirea vitezei maxime admise cu 10-20 km/h.

Amenzile din clasa a II-a de sancţiuni sunt date pentru nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fără a avea trusa medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingător de incendii.

Cu 4 sau 5 puncte-amendă, la care se adaugă şi trei puncte de penalizare, sunt sancţionati cei care depăşesc limita legală de viteză cu 21-30 km/h, care transportă minori fără a se asigura că aceştia poartă centura de siguranţă şi care circulă prea aproape de vehiculul din faţa lor (dacă astfel se produce un accident cu pagube).

Amenzile din clasa a III-a se dau pentru fapte precum conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulaţia cu un autovehicul care are defecţiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori când acestea lipsesc.

Sancţiunile de 6-8 puncte-amendă – plus patru puncte de penalizare – sunt aplicabile şi soferilor care depăşesc limita legală de viteză cu 31-40 km/h sau celor care refuză, la cererea poliţistului rutier, înmânarea actului de identitate, a permisului şi a altor acte prevăzute de lege.

Referitor la amenzile din clasa a IV-a de sancţiuni, cele mai mari pentru persoanele fizice, acestea sunt aplicabile, printre alte situaţii, atunci când se circulă cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice este expirat, atunci când şoferii nu-şi fac verificarea medicală periodică sau atunci când aceştia conduc maşini, fără a avea anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

În anumite situaţii, cum ar fi depăşirea vitezei maxime admise cu 41-50 km/h sau conducerea unui autoturism care are montată doar una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare, sancţiunile de 9-20 de puncte-amendă sunt completate şi de şase puncte de penalizare.

Şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau care depăşesc cu mai mult de 50 km/h limita legală de viteză, de exemplu, riscă atât primirea amenzii, cât şi suspendarea permisului pentru 90 de zile.

De la începutul lui 2013 şi până în mai 2016, valoarea unui punct-amendă aproape s-a dublat, de la 75 de lei la 125 de lei.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

MAE
Siguranţă rutieră

MAE: Recomandări privind trecerea frontierelor bulgare pentru perioada 20 iulie – 15 septembrie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în...

Autostrada A3
Siguranţă rutieră

Trafic închis pe Autostrada A3, în perioada 18-19 iulie. Rutele alternative

Centrul INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române informează că în...

antidrog
JuridicSiguranţă rutieră

Guvernul modifică Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Testele antidrog și returnarea permiselor

În ședința de joi, Guvernul va modifica Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa...

giurgiu-ruse
Siguranţă rutieră

Miercuri încep lucrările de reparație pe Podul Giurgiu – Ruse. Durata estimată, 730 de zile

Lucrările de reparație pe tronsonul bulgar al Podului Giurgiu – Ruse încep...