Noile bancnote de 100 euro şi 200 euro au fost puse în circulaţie

Noile bancnote de 100 euro şi 200 euro, ultimele cupiuri din seria „Europa”, au fost puse în circulaţie de marţi, 28 mai 2019. Ele includ elemente de siguranţă noi şi inovatoare şi sunt uşor de verificat utilizând metoda „atinge, priveşte, înclină”.Potrivit Băncii Centrale Europene, în partea de sus a benzii de culoare argintie, o hologramă-satelit prezintă simboluri „€” de mici dimensiuni, care gravitează în jurul numărului la înclinarea bancnotei şi care devin mai clare sub lumină directă. Pe banda de culoare argintie sunt redate, de asemenea, un portret al Europei, elementele arhitecturale şi un simbol „€” de mari dimensiuni. Noile bancnote includ, de asemenea, un număr verde-smarald optimizat. Deşi acesta este prezent pe toate celelalte bancnote din seria „Europa”, această versiune optimizată prezintă şi simboluri „€” în interiorul numărului.

Noile bancnote de 100 euro şi 200 euro au acum o înălţime egală cu cea a bancnotei de 50 EUR, fiind astfel mai uşor de manipulat şi procesat cu ajutorul echipamentelor. De asemenea, acestea vor încăpea mai bine în portofelele cetăţenilor şi vor avea o durată de viaţă mai lungă, întrucât vor fi mai puţin expuse uzurii.

Bancnota de 100 euro este a treia cea mai utilizată dintre toate cupiurile euro, după cea de 50 EUR şi cea de 20 EUR. Cererea de bancnote de 100 euro şi 200 euro este în creştere, consemnând un ritm anual de 7,6% pentru bancnota de 100 euro şi 8,6% pentru cea de 200 euro.

Similar tuturor celorlalte cupiuri, bancnotelede 100 euro şi 200 de euro din prima serie vor rămâne mijloace legale de plată şi vor continua să circule în paralel cu noile bancnote, urmând să fie retrase treptat din circulaţie.

 

CITEŞTE ŞI:

Administrarea flotei. Externalizare sau internalizare?

Cum se alege modalitatea de transport

Varianta de Ocolire Bârlad va fi construită din fonduri europene

 

Adaugati comentariu