Advertisement

Subvenții
Home Piaţa auto Flotă verde Ministrul Mediului: Este nevoie de scheme de ajutor de stat pentru ”înverzirea” flotelor

Ministrul Mediului: Este nevoie de scheme de ajutor de stat pentru ”înverzirea” flotelor

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunțat că, pentru ”înverzirea” flotelor de mașini ale companiilor de transport, autoritățile vor acorda ajutoare de stat, finanțările urmând a fi asigurate prin intermediul Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Este nevoie de scheme de ajutor de stat pentru companii pentru a-şi schimba flotele. În momentul de faţă, România se concentrează pe oferirea de ajutoare pentru persoanele fizice, prin programul Rabla, dar flotele nu sunt încă susţinute, acolo este o discuţie privind un ajutor de stat, iar schemele trebuie gândite, trebuie notificate. Multe dintre ele vor veni prin PNRR. Nu este suficient să susţinem persoanele fizice, dar trebuie să acordăm sprijin pentru companiile care au zeci, sute de maşini în oraşe, un sprijin pentru trecerea la mobilitatea verde”, a precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ideea lansării unui program ”Rabla Plus pentru flote” a fost lansată de Ministerul Mediului încă de anul trecut, inițiativa fiind destinată companiilor cu flote mari de autoturisme care circulă în mediul urban, precum cele de taxi sau de curierat. Noul program ar fi diferit de actualul Rabla Plus pentru persoanele juridice, prin intermediul căruia companiile își finanțează de regulă doar una-două mașini electrice sau hibride.

Pe de altă parte, ministrul Mediului a estimat că România va avea o reţea de 18.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice în următorii 4 – 5 ani, cu bani de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi prin PNRR.

Potrivit lui Tanczos Barna, AFM va lansa în maximum două săptămâni programul prin care administraţiile locale pot accesa bani pentru staţiile de încărcare.

„Programul pentru staţiile de încărcare va fi lansat în maximum două săptămâni. Am aprobat ghidul şi probabil va fi publicat săptămâna aceasta sau cea viitoare în Monitorul Oficial. Trebuie să construim această infrastructură de încărcare care în vestul Europei este bine pusă la punct. Vom finanţa peste 2.000 de staţii de încărcare pentru unităţile administrativ-teritoriale, mai vine şi PNRR cu peste 15.000 de staţii şi în patru-cinci ani vom ajunge la 18.000 de staţii de încărcare în România din aceste fonduri”, a explicat ministrul Mediului.

Odată cu dezvoltarea acestor staţii va creşte şi interesul oamenilor pentru a-şi cumpăra maşini electrice, consideră Tanczos Barna.

 

CITEȘTE ȘI:

Prim contact Dacia Duster TCe150 EDC facelift. Evoluție pentru best

6 oferte pentru construcţia Lotului 2 E şi finalizarea secţiunii D a Autostrăzii Lugoj – Deva

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

leasing operațional
Flotă verdeLeasing operaţional

Rabla Plus. Accesul companiilor de leasing operațional la eco-tichete va fi extins

Autoritatea Fondului pentru Mediu va extinde, în exerciţiul financiar 2025 – 2030,...

Flotă verde

Competiția Best Electric Car in Romania a desemnat câștigătorul ediției din acest an

Renault Scenic E-Tech a primit titlul Best Electric Car in Romania pentru...

Mercedes-Benz
Flotă verdeIndustrie auto

Mercedes-Benz renunță la proiectul unei linii de producție pentru modele electrice high-end

Scăderea vânzărilor de de mașini electrice atât în ​​Europa, cât și în...

emisiile
Administrare floteFlotă verde

Majoritatea flotelor europene riscă să rateze obiectivele obligatorii privind emisiile de CO2

Majoritatea companiilor europene sunt cu mult întârziate în ceea ce privește obligațiile...