Ministrul Mediului: Este nevoie de scheme de ajutor de stat pentru ”înverzirea” flotelor

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunțat că, pentru ”înverzirea” flotelor de mașini ale companiilor de transport, autoritățile vor acorda ajutoare de stat, finanțările urmând a fi asigurate prin intermediul Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).Subvenții

„Este nevoie de scheme de ajutor de stat pentru companii pentru a-şi schimba flotele. În momentul de faţă, România se concentrează pe oferirea de ajutoare pentru persoanele fizice, prin programul Rabla, dar flotele nu sunt încă susţinute, acolo este o discuţie privind un ajutor de stat, iar schemele trebuie gândite, trebuie notificate. Multe dintre ele vor veni prin PNRR. Nu este suficient să susţinem persoanele fizice, dar trebuie să acordăm sprijin pentru companiile care au zeci, sute de maşini în oraşe, un sprijin pentru trecerea la mobilitatea verde”, a precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ideea lansării unui program ”Rabla Plus pentru flote” a fost lansată de Ministerul Mediului încă de anul trecut, inițiativa fiind destinată companiilor cu flote mari de autoturisme care circulă în mediul urban, precum cele de taxi sau de curierat. Noul program ar fi diferit de actualul Rabla Plus pentru persoanele juridice, prin intermediul căruia companiile își finanțează de regulă doar una-două mașini electrice sau hibride.

Pe de altă parte, ministrul Mediului a estimat că România va avea o reţea de 18.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice în următorii 4 – 5 ani, cu bani de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi prin PNRR.

Potrivit lui Tanczos Barna, AFM va lansa în maximum două săptămâni programul prin care administraţiile locale pot accesa bani pentru staţiile de încărcare.

„Programul pentru staţiile de încărcare va fi lansat în maximum două săptămâni. Am aprobat ghidul şi probabil va fi publicat săptămâna aceasta sau cea viitoare în Monitorul Oficial. Trebuie să construim această infrastructură de încărcare care în vestul Europei este bine pusă la punct. Vom finanţa peste 2.000 de staţii de încărcare pentru unităţile administrativ-teritoriale, mai vine şi PNRR cu peste 15.000 de staţii şi în patru-cinci ani vom ajunge la 18.000 de staţii de încărcare în România din aceste fonduri”, a explicat ministrul Mediului.

Odată cu dezvoltarea acestor staţii va creşte şi interesul oamenilor pentru a-şi cumpăra maşini electrice, consideră Tanczos Barna.

 

CITEȘTE ȘI:

Prim contact Dacia Duster TCe150 EDC facelift. Evoluție pentru best

6 oferte pentru construcţia Lotului 2 E şi finalizarea secţiunii D a Autostrăzii Lugoj – Deva

 

 

Adaugati comentariu