În SUA, preţul petrolului a intrat în teritoriu negativ, adică primeşti bani ca să cumperi, însă în Europa acesta se tranzacţionează la valori relativ stabile. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, consideră că scăderea preţurilor ar trebui să ieftinească benzina şi motorina.
Pentru contractele scadente în luna mai, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), sortiment considerat punct de referinţă pentru piaţa americană, a înregistrat, luni, o prăbuşire istorică de 305% şi, pentru prima dată, a trecut la valori negative, fiind cotat la -37,63 dolari/baril.
La finalul şedinţei de la Bursa de Mărfuri din New York (Nymex), cotaţiile futures ale petrolului WTI cu furnizarea în luna mai au scăzut cu cifra record de 55,9 dolari/baril faţă de sesiunea de vineri.
Citeşte şi:
Prăbuşirea preţului petrolului va ieftini benzina şi motorina
Prăbuşirea cotaţiilor la valori negative semnifică faptul că nimeni nu este interesat să cumpere, în condiţiile în care capacitatea de înmagazinare este aproape completă, iar un cumpărător poate ajunge să primească bani pentru a achiziţiona petrol.
În schimb, contractele pentru iunie erau încheiate la 20,43 dolari, fiind deja o cerere mai mare de cinci ori faţă de luna mai.
Ce spune ministrul Economiei despre preţul petrolului
„Părerea mea este că petroliştii americani decât să închidă sonde preferă să piardă foarte mult la vânzarea petrolului pentru că o închidere de sonde şi o redeschidere probabil ar avea costuri mult mai mari. Pe piaţa europeană, preţul este relativ stabil la 25 de dolari”, a comentat ministrul Economiei, Virgil Popescu.
În opinia sa, preţul ţiţeiului de import va scădea, având în vedere situaţia petrolului american.
”Va scădea preţul ţiţeiului de import, asta va face o reducere la pompă, dar consumul în România de carburant a scăzut deja cu aproximativ 30%. Evident, e clar că şi necesarul de import este mai mic decât în lunile normale, dar asta nu înseamnă că preţul la pompă nu va trebui să scadă dacă preţul petrolului (Brent, n.red.)se va duce în jos sub această cotaţie de 25 de dolari pe baril. Pentru mine, din punct de vedere al Ministerului Economiei, nu este un lucru neapărat bun pentru economie că preţul scade, pentru că asta îmi demonstrează că nu e consum pe piaţă, nu există consum în Europa, nu există consum în lume şi asta înseamnă că economia nu merge”, a conchis ministrul Virgil Popescu.
Reacţia preşedintelui Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat luni că Statele Unite vor profita de prăbuşirea istorică a preţului petrolului pentru a cumpăra 75 de milioane de barili cu scopul de a umple rezerva strategică a SUA.
Aceasta conţine 635 de milioane de barili şi limita autorizată este în prezent de 713,5 milioane de barili.
Rezerva americană are o capacitate de depozitare de 727 de milioane de barili şi se află înmagazinată într-un complex de patru situri subterane în statele Texas şi Louisiana, pe malul Golfului Mexic.
Ţiţeiul este destinat situaţiilor de urgenţă, ca în 1991 în momentul operaţiunii „Furtuna Deşertului” după invazia Kuweitului de către Irak, în 2005 după uraganul Katrina sau în 2011 în cursul revoltei populare din Libia.
Alte vânzări, mai punctuale, au avut loc în ultimii ani pentru a reface bugetul de stat al SUA.
Comentați?