Advertisement

Inteligența Artificială
Home Administrare flote Gadgets și High-Tech Cum va transforma Inteligența Artificială industria auto

Cum va transforma Inteligența Artificială industria auto

Inteligența Artificială (AI) schimbă lumea. Aceasta include și industria auto, potrivit consultanților de la BNP Paribas Bank, compania – mamă a Arval, care examinează sectoarele cheie ale industriei transformate de AI.

Vehicule autonome

Autonomia de nivel 5, care înseamnă mașini complet fără șofer, necesită aportul Inteligenței Artificiale. Robotaxiurile cu această tehnologie cutreieră deja străzile din San Francisco sau Beijing.
Deși sunt puse întrebări dacă sistemul este sigur în toate circumstanțele posibile, dimensiunea pieței pentru vehiculele autonome este de așteptat să se tripleze în următorii cinci ani, de la 41,1 miliarde de dolari în acest an la 114,5 miliarde de dolari până în 2029.
Nivelurile 1 și 2 – similare sistemelor de asistență pentru șofer – sunt cele mai răspândite, dar autonomie „adevărată” începe de la nivelul 3 (de exemplu, conducerea semi-autonomă pe autostrăzi, în ambuteiaje și în parcări), ceea ce este încă rar. Honda a comercializat un sistem de nivel 3 în Japonia în 2021, Mercedes în Germania, China și anumite state din SUA, iar BMW va face acest lucru în Germania înainte de încheierea anului.

Siguranță

Chiar și fără autonomie de nivel 5, conectivitatea îmbunătățită prin inteligență artificială poate îmbunătăți semnificativ siguranța la bord, în special datorită sistemelor avansate de asistență a șoferului (ADAS), cum ar fi frânarea automată, detectarea părăsirii benzii de rulare și chiar detectarea oboselii.

Managementul flotei

Inteligența Artificială joacă un rol important în întreținerea predictivă. Analizând datele vehiculului, AI poate anticipa defecțiunile mecanice și poate sugera înlocuirea sau repararea anumitor piese. Ca o sursă majoră de posibile economii de costuri, întreținerea predictivă devine o parte esențială a managementului flotei.
Arval, filiala BNP Paribas, are deja 650.000 de vehicule conectate în flota sa, iar ponderea lor va crește la aproximativ 80% până în 2025, ceea ce va spori capacitatea companiei de leasing pentru întreținerea predictivă.

Personalizare

Vehiculele puternic conectate – cunoscute și ca „vehicule definite de software” (SDV) vor fi genera o multitudine de date și vor oferi un grad ridicat de personalizare.
Producătorii cheltuiesc sume uriașe în acest someniu. Volkswagen a bugetat 122 de miliarde de euro pentru electrificare și digitalizare în perioada 2023 – 2027. În 2023, Honda a colaborat cu Sony pentru a lansa Afeela, un brand de mobilitate cu un prototip ultra-conectat, cu zero emisii. Iar Stellantis colaborează cu Amazon pentru a proiecta software-ul pentru SmartCockpit, care să fie integrat în cele 14 mărci ale sale.

Asistență de călătorie

Prin integrarea ChatGPT și/sau interfețe AI conversaționale similare, producătorii (inclusiv Stellantis și Mercedes-Benz) creează un „asistent de călătorie” pentru șoferii și pasagerii lor. Inteligența Artificială conversațională poate acționa ca un ghid turistic sau poate ajuta la automatizarea plăților digitale ori la multe altele.

Sustenabilitate

Cu vehiculele conectate, Inteligența Artificială poate fi folosită pentru a optimiza călătoriile, pentru a îmbunătăți fluxul de trafic, pentru a oferi sfaturi privind parcarea etc. Acest lucru va ajuta, fără doar și poate, la reducerea consumului de combustibil și a emisiilor de CO2.

 

Sursa foto: SuzukiFortMotors

 

CITEȘTE ȘI:

 

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

 

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Angel Eyes
Gadgets și High-Tech

Angel Eyes vs. faruri standard pe BMW E46: Avantaje și dezavantaje

BMW E46, un model apreciat atât de entuziaștii auto, cât și de...

cazinou
Gadgets și High-Tech

Șansele de la cazinou vs șansele de la pariurile sportive

Șansele de la cazinou vs șansele de la pariurile sportive. În labirintul...

Continental
Gadgets și High-Tech

Inovație mondială de la Continental. Gardianul infailibil

Împreună cu partenerul său trinamiX, Continental prezintă o inovație mondială: ecranul de...

cazinou
Gadgets și High-TechMonitorizare și aplicații

Cele mai noi metode pentru șanse mai bune la cazinou

Cele mai noi metode pentru șanse mai bune la cazinou Într-o lume...