La videoconferinţa informală a șefilor transporturilor din UE, ministrul Lucian Bode a susţinut că este necesară o coordonare la nivel european în alegerea soluţiilor optime de sprijin financiar şi economic a acestui sector, grav afectat de criza Covid-19.
La întâlnirea online, condusă de ministrul croat al transporturilor, în contextul exercitării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, a participat, alături de miniştrii de resort din statele membre, şi Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.
Pornind de la Planul de redresare al UE prezentat de Comisia Europeană, la videoconferinţa de joi au fost discutate măsurile necesare în sectorul transporturilor prin care să se asigure recuperarea completă şi viabilitatea sectorului pe termen mediu şi lung, astfel încât să reprezinte în continuare un sector cheie al economiei europene.
„Pentru a minimiza efectele economice post-pandemie, trebuie să ne coordonăm în alegerea soluţiilor optime de sprijin financiar şi economic a sectorului transporturilor, grav afectat de criza sanitară. Toate măsurile propuse la nivelul UE trebuie să fie adaptate la noile realităţi socio-economice şi să ţină cont de angajamentul de a finaliza reţeaua europeană centrală de transport până în 2030, obiectiv ce va necesita investiţii substanţiale în unele state membre. Uniunea Europeană trebuie să construiască strategii coerente pentru a crea condiţii cetăţenilor şi companiilor de a ieşi mai puternici din această criză, pentru a putea face faţă pe viitor unei posibile alte crize. Acest lucru presupune investiţii masive în cercetare, servicii şi noi tehnologii, care fie adaptate noilor provocări economice şi sociale. Efortul de întărire a capacităţii Uniunii Europene şi a statelor membre de a răspunde eficient la situaţiile de criză, trebuie sa fie unul eficient, coordonat şi să reflecte nevoile reale de finanţare ale fiecărui stat membru în parte”, a precizat ministrul Lucian Bode.
Prima videoconferinţă informală la nivel înalt a miniştrilor transporturilor din Uniunea Europeană, care a avut loc în 18 martie 2020, a permis crearea unei platforme de coordonare pentru activităţile de transport de zi cu zi în statele membre şi propunerea măsurilor de sprijinire a sectorului în contextul restricţiilor impuse de COVID-19.
O a doua videoconferinţă a avut loc în data de 29 aprilie 2020, pentru a discuta punerea în aplicare a măsurilor în contextul COVID-19 în transport, necesitatea unor măsuri urgente suplimentare pentru gestionarea situaţiei actuale şi a planurilor de viitor precum şi posibilităţile de coordonare în ceea ce priveşte relaxarea măsurilor de izolare, reluarea activităţilor de transport şi refacerea economică post-criză.
Consiliul Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie se întruneşte formal, de regulă, de patru ori pe an, la Bruxelles sau Luxemburg, şi reprezintă cel mai înalt nivel de decizie în domeniul transporturilor. În prezent, având în vedere situaţia excepţională creată de pandemia de COVID-19, reuniunile Consiliului UE se organizează în format videoconferinţă, cu caracter informal.
Videoconferinţa de joi a marcat şi încheierea mandatului preşedinţiei Consiliului UE de către Croaţia, ultimul stat din „Trio-ul de preşedinţii” din care face parte şi România.
Preşedinţia Consiliului UE pentru a doua jumătate a anului 2020 va fi preluată de Germania.
CITEȘTE ȘI:
Străzile din staţiunea Neptun-Olimp, reabilitate cu fonduri europene
Românii pot compara și preţurile măştilor, mănuşilor sau dezinfectanţilor
Guvernul ridică restricțiile și pentru accesul pe plaje neamenajate cu șezlonguri
Comentați?