Pleci cu maşina în Grecia? Află cum te fereşti de amenzi de 2.000 de euro

Grecia a modificat, anul trecut, regulile de circulaţie pe reţeaua rutieră internă, sancţionând drastic şoferii care vorbesc la telefon în timpul condusului, nu poartă centura de siguranţă, nu respectă viteza legală sau sunt depistaţi cu dispozitive anti-radar. Vestea şi mai rea este că a fost eliminată posibilitatea de plată la jumătate a amenzii în decurs de 10 zile.
grecia

Noul Cod Rutier elen a intrat în vigoare de la data de 30 martie 2018, astfel că şoferii cu autoturismele înscrise în circulaţie în România pot circula în Grecia cel mult 180 de zile dacă sunt turişti şi nu au o rezidenţă legală în această ţară. Cei cu rezidenţă sau domiciliu în Republica Elenă (carte de identitate pentru cetăţeni europeni, asigurare medicală IKA sau număr fiscal AFM) sunt obligaţi ca, imediat dupa intrarea pe teritoriul elen, să se prezinte la primul birou vamal în vederea parcurgerii procedurilor de import a autovehicolulului.

În conformitate cu noile prevederi ale Codului Rutier, sunt aplicate următoarele sancţiuni:

 1. Neutilizarea centurii de siguranţă sau a căştii de protecţie pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
 2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv handsfree se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
 3. Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentraţie de alcool de:
 • 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro şi imobilizarea autovehiculului;
 • 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile şi imobilizarea autovehiculului;
 • peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare  de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuţelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanţei competente) şi imobilizarea autovehiculului.

CITEŞTE ŞI: Codul Rutier. Ce pierzi dacă maşina are faruri personalizate

Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani şi care sunt depistaţi având o concentraţie de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancţionaţi cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puţin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuţelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanţei competente) şi imobilizarea autovehiculului.

 1. Depăşirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.
 2. Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro şi ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.
 3. Νerespectarea semnificaţiei indicatorului „STOP la intersecţie” se sancţionează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.
 4. Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro şi ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.
 5. Staţionarea – parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, şi ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.
 6. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu handicap sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
 7. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgenţă, indiferent de durată, se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
 8. Circulaţia constantă a camioanelor grele şi a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depăşiri care surprind şoferii care circulă de drept pe această bandă se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.
 9. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanţe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv ţigările, se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
 10. Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plăteşte în termen de 15 zile la Poşta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secţia de poliţie rutieră care aplică amenda.

Detectoare radar sau aparatură anti-radar 

Legea elenă interzice cu desăvârşire folosirea, dar şi simpla posesie în autoturism a unor aparate anti-radar, a detectoarelor anti-radar, precum şi a altor sisteme de depistare a radarelor.

Deţinerea sau folosirea acestor dispozitive se sancţionează cu amendă în valoare de 2.000 euro, reţinerea permisului de conducere până la 30 de zile, confiscarea actelor autoturismului şi a plăcuţelor de înmatriculare până la 60 de zile.

Atenţie! Oficiile consulare ale României din Grecia au înregistrat mai multe cazuri în care cetăţenii români au fost sancţionaţi contravenţional deoarece transportau în autoturismele cu care se deplasau cantităţi de combustibil peste limitele admise de legislaţia elenă.

Astfel, potrivit reglementărilor legislaţiei elene în vigoare este interzisă introducerea în Grecia, în canistre sau alte recipiente, de produse petroliere/combustibili.

Pentru încălcarea acestei dispoziţii legale se aplică amendă, deschiderea de dosar penal pentru contrabandă cu produse petroliere/combustibili şi indisponibilizarea autovehiculului de către autorităţile vamale elene.

Atenţie! Poliţia elenă aplică amenzi mari şi poate reţine permisul de conducere, certificatul şi numerele de înmatriculare pentru cei care:

 • Folosesc telefonul mobil în trafic,
 • Circulă pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun,
 • Depăşesc pe linie dublă, trec pe culoarea roşie a semaforului,
 • Nu respectă semnalele agentului de circulaţie,
 • Opresc în locuri neamenajate
 • Şofează înapoi pe autostradă.

Taxele pentru autostrăzi

Taxele pentru autostrăzi în Republica Elenă pentru autoturisme variază în funcţie de lungimea tronsonului utilizat.

Între oraşele Salonic şi Atena, pe o distanţă de aproximativ 520-570 de km, taxele de autostradă sunt cuprinse între 30 şi 58 de euro.

Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Republica Elenă.

Recomandări pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident de circulaţie, chiar şi de mică importanţă, constatarea poliţiei este obligatorie.

Completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, conducătorul auto poate fi reţinut şi prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din Grecia, care figurează pe Cartea verde.

Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

 

CITEŞTE ŞI:

Cifre-cheie pentru managerul de flotă

Cum transformă IoT domeniul transporturilor

 

 

Adaugati comentariu