Cum transformă IoT domeniul transporturilor

Internet of Things – IoT - devine parte din viaţa noastră de zi cu zi, extinzându-se rapid cu platforme personalizate către retail, sănătate sau agricultură. Managementul flotelor auto este printre ultimele zone pe care IoT le-a transformat radical, conectând autovehiculele, şoferii şi companiile prin sisteme telematice performante.
utilitare

Potrivit unui raport realizat de compania Verizon, piaţa IoT va atinge la nivel global 1300 miliarde de dolari în 2019, faţă de la 591,7 miliarde de dolari în 2014, cu o rată anuală de creştere de 17%.

IoT câştigă teren semnificativ în Europa de Est şi Centrală iar International Data Corporation estimează creşterea pieţei cu 20,9% în perioada 2016-2020, ajungând la 24 de miliarde de dolari în 2020. Atât furnizorii, cât şi utilizatorii finali (companii, instituţii publice şi alte organizaţii) au început sa conştientizeze oportunitatea acestei tehnologii.

În prezent, unele dintre cele mai mari investiţii se fac în domeniul transporturilor, unde telematica a luat amploare în mare parte datorită scăderii costurilor de hardware şi software şi a interfeţei uşor de utilizat.

Dar ce impact are adoptarea unor soluţii IoT de gestionare a flotei auto?

  • Trafic mai sigur

Şoferii fac opriri inutile pe traseu, conduc imprudent sau irosesc combustibil lăsând motorul pornit? Toate aceste lucruri erau dificil de verificat şi de urmărit. Datorită soluţiilor automatizate de gestionare a flotei de autovehicule, o companie are acces la un raport de activitate pentru fiecare şofer şi identifica potenţiale probleme din timp. Astfel, relaţia cu clienţii este protejată, siguranţa şoferului este asigurată şi se previn costuri inutile. WebEye, de pildă, a dezvoltat soluţia DrivingStyle care oferă în timp real rapoarte privind stilul de condus al şoferilor şi permite intervenţia în timp util a dispecerilor, atunci când se constată abateri.

  • Aer mai curat

Nerespectarea timpilor de conducere sau depăşirea limitei de viteză nu duc doar la creşterea costurilor de combustibil şi la uzura inutilă a autovehiculului, ci poate avea efecte dăunătoare pentru mediul înconjurător. Cercetările au arătat că vehiculele aflate
în aceste situaţii consumă mai mult de 1 miliard de litri de motorină şi emit peste 10 milioane de tone de dioxid de carbon în aer.

  • Totul sub control

Zilnic, o flotă auto generează o cantitate enormă de informaţii cu privire la consumul de carburant, distanţe parcurse, viteza, starea de funcţionare a vehiculului şi multe altele. Înainte de apariţia soluţiilor IoT, o mare parte din aceste informatii erau colectate manual, iar procesul de identificare a problemelor era lent şi necesita multă muncă de analiză.

 

Adaugati comentariu