Cifre-cheie pentru managerul de flotă

Ca în orice domeniu de activitate, şi în managementul flotei cunoaşterea valorilor cheie şi măsurarea performanţei sunt esenţiale pentru eficientizarea parcului auto şi motivarea celor implicaţi. Specialiştii în soluţii de administrare a flotelor au identificat 5 cifre-cheie care ar trebui să fie prioritare pentru orice pentru managerul de flotă din punctul de vedere al costurilor.

“Cifrele concrete pot ajuta la o mai bună interpretare şi înţelegere a activităţii. În cele din urmă, evaluarea activităţii flotei prin intermediul cifrelor poate ajuta la motivarea tuturor celor implicaţi, dar şi la planificarea şi pregătirea pentru viitor în aceste vremuri nesigure”, spun specialistii in administrare a flotelor .

1. Consumul (litri/100km) la nivel de flotă

În cele mai multe flote, combustibil reprezintă cea mai importantă cheltuială şi, ca atare, este zona care are cel mai mare potenţial de reducere a costurilor. Pentru managerul de flotă, cunoaşterea consumului la suta de kilometri pentru întreaga flotă îi va permite să înţeleagă mai bine impactul asupra bugetului pe care îl au instruirea şoferilor, vehiculele cu un consum de combustibil eficient şi procedurile de navigaţie inteligente.

Pe de altă parte, utilizarea cardurilor de combustibil, asigură un control strict al bugetului lunar destinat achiziţiei carburanţilor. Acestea funcţionează într-un mod similar cu cel al cardurilor de debit. Alimentarea contului poate fi făcută în funcţie de necesităţi, prin transfer bancar. În plus, clientul beneficiază şi de o reducere faţă de preţul de la pompă.

Cardul permite configurarea în funcţie de opţiunea clientului, care poate decide categoriile de produse şi servicii ce pot fi achiziţionate în benzinării. De asemenea, există opţiunea limitării valorice a consumului pe anumite autovehicule sau cea a limitării periodice.

2. Costurile de întreţinere pe vehicul

După cheltuielile cu combustibilul, următorul cost important al unei flote este întreţinerea maşinilor. Fără doar şi poate, acest lucru depinde şi de modul în care sunt utilizate vehiculele. Cunoaşterea costurilor medii de întreţinere îi va permite managerului de flotă să înţeleagă care vehiculele sunt pur şi simplu prea scumpe de întreţinut şi care sunt cele şi-au justificat investiţia.

 

CITEŞTE ŞI: Cum se alege finanţarea maşinilor prin Sale & Leaseback

 

3. Numărul de zile petrecut „pe dreapta”

Cunoaşterea numărului de zile din an în care orice vehicul se află „tras pe dreapta” este foarte importantă mai ales atunci când se iau în considerare costurile potenţiale cu vehiculele de rezervă. Acestea, la rândul lor ar putea fi utile pentru negocierea tarifelor cu firmele de închirieri auto.

Pe lângă siguranţa şi confortul şoferilor, o flotă auto menţinută în stare tehnică perfectă de funcţionare consumă mai puţin combustibil şi are o durată de viaţă mai lungă. Este bine să fie măsurate sistematic datele de diagnoză auto, cu ajutorul cărora lucrările de service pot fi executate mai eficient şi mai exact.

Adaugati comentariu