Advertisement

auto
Home Finanţare Leasing operaţional Cum primeşti bani pe maşina de companie prin Sale&Leaseback

Cum primeşti bani pe maşina de companie prin Sale&Leaseback

În funcţie de mărime, flota auto a unei companii poate deveni o sursă imediată de lichidităţi. Condiţia necesară este alegerea unei variante de finanţare cunoscută sub denumirea de „Sale&Leaseback”.

Soluţia „Sale&Leaseback” are la bază un concept relativ simplu şi presupune cumularea a două tranzacţii între un proprietar de flotă de autovehicule şi compania de leasing operaţional. Prima tranzacţie presupune vânzarea flotei de la proprietar către firma de leasing, iar a doua, “întoarcerea” autovehiculelor în utilizarea fostului proprietar în baza unui contract de leasing operaţional.

Pe de altă parte, în majoritatea companiilor, parcul auto este achiziţionat în etape, iar decizia de a începe la un moment dat înlocuirea flotei proprii cu autovehicule în leasing operaţional, respectând calendarul iniţial de achiziţii, ar determina existenţa în flotă atât a vehiculelor subiect al leasingului operaţional, cât şi a vechilor maşini care, neatingând încă termenul de ieşire din uz, ar trebui păstrate. Prin operaţiunea de Sale&Leaseback, compania poate transfera finanţatorului şi aceste maşini care nu pot fi, deocamdată, înlocuite şi, astfel, va opera întreaga flotă în baza unui contract de leasing operaţional cu servicii incluse.

„Sale&Leaseback este un produs adiţional pieţei de leasing operaţional, dar care se dovedeşte, de multe ori, un prim pas către alegerea unei soluţii complete de leasing operaţional de către clienţii care au achiziţionat cash maşinile din cadrul flotei”, explică Frédéric Banco, directorul general ALD Automotive.

De altfel, această soluţie finanţare a început să fie din ce în ce mai utilizată şi de companiile de pe piaţa românească. De exemplu, când societatea Ursus a luat decizia externalizării managementului de flotă, primul pas a fost încheierea unui contract de tip Sale&Leaseback pentru 300 de vehicule, în condiţiile în care parcul auto număra 500 de maşini din nu mai puţin de 20 de branduri. În următorii doi ani, prin consultanţa acordată de compania de leasing operaţional, numărul mărcilor a fost redus la 5, pentru o flotă ce depăşeşte 500 de vehicule.

Tot la o soluţie de tip Sale&Leaseback pentru optimizarea cheltuielilor cu flota auto a recurs şi Petrom, contractul cu societatea de leasing operaţional fiind încheiat pentru 500 de maşini. Un alt exemplu pentru o astfel de tranzacţie este şi compania Depanero, care a încheiat un contract similar pentru 37 de vehicule.

„Se vede că piaţa este în mişcare, companiile fiind în permanentă căutare de soluţii care să le ajute să îşi eficientizeze utilizarea resurselor interne. Putem vorbi deja despre un consumator corporate matur care înţelege avantajele externalizării şi lucrului cu un singur furnizor pentru a asigura mobilitate permanentă angajaţilor proprii”, spune Philip Aarsman, managing director Business Lease. 

Avantajele pentru companii

Marii jucători din piaţa leasingului operaţional spun că avantajele unei asemenea soluţii de finanţare sunt multiple.

„Practic, prin vânzarea flotei, compania client beneficiază de un influx de capital şi ulterior, prin Leaseback, de toate beneficiile pe care le aduce leasingul operaţional: reduceri de costuri şi redirecţionarea resurselor interne către activităţi esenţiale pentru business”, arată Philip Aarsman.

Totodată, această soluţie de finanţare permite şi o predictibilitatea a cheltuielilor.

„Ratele sunt fixe, lunare şi generează viziune asupra cashflow-ului, ceea ce permite structurarea unui plan de investiţii mult mai precis. Un alt avantaj se leagă de sfera de time management, pentru că managerii care aleg soluţia de Sale&Leaseback se vor degreva de atenţia pe care trebuiau să o acorde flotei şi se vor putea concentra mai mult pe dezvoltarea afacerii”, completează Frédéric Banco, directorul general ALD Automotive.

Dincolo de faptul că prin intermediul acestui instrument de finanţare firmele îşi deblochează o sumă de bani semnificativă, ce poate fi folosită pentru alte investiţii ori pentru creşterea activităţii, un alt avantaj de luat în calcul de către o companie în plină dezvoltare este reducerea gradului de îndatorare. Mai exact, în calculul bonităţii unui client pentru un credit, leasingul operaţional nu afectează această balanţă,

Şi pentru utilizatori există beneficii, în condiţiile în care aceştia vor continuă să folosească aceleaşi vehicule şi nu îşi vor mai consuma timpul cu întreţinerea maşinilor, cu schimbul anvelopelor sau cu asigurarea. Totodată, li se oferă o mobilitate de 100% prin Asistenţă non-stop 24h/24 pe tot parcursul anului şi vehicul de înlocuire, iar orice pană imobilizantă este rezolvată imediat, printr-un simplu telefon la Call-center-ul companiei de leasing operaţional.

Caracteristici esenţiale

Prin Sale&Leaseback, la ALD Automotive sunt finanţate vehiculele până în 3,5 tone şi care se încadrează în limitele specifice produselor de leasing operaţional.

„Înaintea semnării unui astfel de contract, echipa noastră realizează o evaluare a flotei, pentru a determina parametrii contractuali”, precizează Frédéric Banco.

Pentru stabilirea preţurilor, acesta consideră că ALD Automotive are o experienţă vastă de evaluare şi stabilire a preţurilor prin platforma de vânzare a automobilelor uzate ALD Carmarket.

„Astfel, vehiculele sunt evaluate raportat la valoarea de piaţă, ţinând cont de vechime, kilometraj şi grad de uzură, iar preţul este stabilit în mod transparent pentru client”, adaugă directorul general al companiei.

Business Lease acceptă într-un program de Sale&Leaseback orice vehicul de până la 7,5 tone, cu o vechime de până la 3 ani şi rulaj de maxim 70.000 kilometri, iar companiile-client trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii ca în cazul contactelor de  leasing operaţional.

„Punctual, în funcţie de bonitatea companiei se pot solicita garanţii suplimentare. Pentru o evaluare corectă a flotei, în vederea bugetării eficiente a costurilor de achiziţie şi mentenanţă, este util istoricul de service”, arată Philip Aarsman.

Potrivit acestuia, pentru stabilirea preţului, specialiştii Business Lease iau în considerare valoarea netă contabilă a clientului ca preţ de achiziţie, buget pe care îl evaluează în raport cu valoarea de piaţă a vehiculelor cu specificaţii similare.

La rândul său, Porsche Finance Group încheie contracte de tip Sale&Leaseback pentru vehicule cu o vechime mai mică de doi ani, iar companiile trebuie să furnizeze, în mod transparent, o serie de informaţii, cum ar fi valoarea de achiziţie, modelele şi dotările, perioada de amortizare, istoricul de întreţinere, reparaţiile efecatuate şi asigurările încheiate.

Totodată, operaţiunea de Sale&Leaseback poate soluţiona şi situaţii mai complexe, cu flote compuse din maşini noi şi mai vechi. Cu alte cuvinte, acest produs poate uniformiza atât sistemul de finanţare, cât şi pe cel de administrare a flotei.

„Mixul de vehicule poate fi variat. Mai mult, prin intrarea flotei în fluxul leasingului operaţional, clienţii vor beneficia de consultanţă pentru înnoirea parcului auto şi eficientizarea cheltuielilor cu parcul auto”, conchide managing directorul Business Lease.

Beneficii-cheie

  • capitalul nu rămâne imobilizat în flota auto;
  • cash-flow-ul şi capacitatea de împrumut se vor îmbunătăţi;
  • lichidităţile obţinute în urma trecerii la leasing operaţional pot fi focalizate pe activitatea de bază a companiei, prin investiţii productive;
  • vor fi folosite aceleaşi vehicule, iar rata lunară va fi fixă pe toată perioada contractului;
  • partea de revânzare a acestor vehicule nu va mai fi o problemă, compania de leasing operaţional preluând acest risc;
  • întreţinerea, anvelopele şi asigurările vor reveni unei societăţi cu experienţă în domeniu, iar compania va câştiga şi un timp preţios pentru a-şi concentra eforturile asupra activităţii de bază.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, Suplimentul „Soluţii de finanţare şi administrare”, martie 2019)

 

CITEŞTE ŞI:

Test Fiat Doblo Cargo 1.3 Mjet 95 CP E6 Business Confort

Tesla: bateriile vor muri în ”viitorul imediat”!

Flote în leasing financiar: avantaje şi oportunităţi

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

romgaz
Leasing operaţional

Romgaz contractează, în leasing operațional, o nouă flotă de utilitare și autoturisme

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz a lansat licitația pentru contractarea, în...

SUV-uri
Leasing operaţional

Flotă de SUV-uri hibride 4×4 în leasing operațional pentru Romgaz

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz intenționează să contracteze în leasing operațional...

Arval Flex
Leasing operaţional

Arval Flex, cea mai nouă soluție de leasing operațional destinată companiilor

Arval Romania își completează portofoliul prin lansarea Arval Flex, o soluție flexibilă...

Business Lease Romania
Leasing operaţional

Business Lease Romania a obținut Medalia de Bronz EcoVadis 2024

Business Lease Romania își reafirmă angajamentul față de un viitor sustenabil, obținând...