Advertisement

autostrăzi
Home Infrastructură Lucian Bode: 700 km autostrăzi și 300 km drumuri expres în următorii ani. Exemple

Lucian Bode: 700 km autostrăzi și 300 km drumuri expres în următorii ani. Exemple

România va beneficia de peste 1.000 de kilometri de autostrăzi, drumuri expres si variante ocolitoare în următorii ani, din care 700 km de autostrăzi și aproximativ 300 km de drumuri expres, a transmis ministrul Transporturilor, Lucian Bode, dând ca exemplu Autostrada A7 Ploiești – Bacău, Autostrada Transilvania (fără tunelul Meseș), Sebeș – Turda, Lugoj – Deva sau Inelul Bucureștiului.

Potrivit ministrului Transporturilor, în anul 2020, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a încheiat contracte de execuție în valoare totală de aproximativ 10 miliarde lei (aproximativ 2 miliarde de euro) din care :

  • Pentru autostrăzi si drumuri expres în valoare de 6,7 mld.lei
  • Pentru drumuri naționale în valoare de 1, 5 mld. lei
  • Pentru variante de ocolire în valoare de 1,6 mld. lei

Tot în acest an, CNAIR a lansat licitații pentru proiectare/execuție/ documentații , validate de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), în valoare de 25 miliarde lei (aproximativ 6 miliarde de euro).

”În concluzie, anul 2020 a fost cel mai bun an, din ultimii 10, în ceea ce privește ritmul de contractare la nivelul CNAIR, cu un total de aproximativ 8 miliarde de euro. La nivel general, în anul 2020, pe toate modurile de transport au fost contractate lucrări de aproximativ 54.908 milioane de lei (aproximativ 11,5 miliarde de euro)”, a subliniat Lucian Bode.

Acesta a participat vineri la o ședință de lucru la CNAIR, alături de directorul general al companiei, Mariana Ioniță, și președintele ANAP, Eugen Cojoacă.

”Am fost bucuros să văd că există o colaborare foarte strânsă între cele două entități, fapt care se vede și din prisma documentațiilor pe care le lansează CNAIR, a timpilor de validare și a contestațiilor mult mai puține, pe care le fac ofertanții pe documetațiile de achiziții. Mai sunt pași care trebuie făcuți și aici mi-aș dori o și mai mare transparență pe astfel de proceduri de licitație, înființarea completurilor specializate, dar și implementarea măsurilor de întărire și dezvoltare a capacității administrative. Publicați răspunsurile la clarificări, faceți asta în mod transparent și cu siguranță vom avea cu toții de câștigat! Suntem cu toții în slujbastatului român și cu un singur gând: acela de a construi infrastructură de transport rutieră modernă în România. Dacă anul 2020 a fost un an bun în ceea ce privește contractarea, dar și implementarea, așteptările românilor sunt mari și sunt justificate în ceea ce privește anul 2021, dar și pentru următorii patru ani. Pentru noi este foarte important să realizăm ce am promis”, a afirmat ministrul Bode.

Șeful de la Transporturi mai spune că împreună cu managementul CNAIR, a făcut un angajament public pentru următorii ani, confom căruia România va beneficia de peste 1000 de kilometri de autostrăzi, drumuri expres si variante ocolitoare. ”Când am spus asta, m-am gândit la circa 700 de km de autostrăzi și circa 300 km de drumuri expres”, a explicat Lucian Bode.

Printre șoselele de mare viteză care vor fi finalizate în următorii 4 ani se numără:

  • Autostrada A7 Ploiești – Bacău – 340 de km,
  • Autostrada Transilvania (fără tunelul Meseș) – 160 km,
  • Autostrada Sebeș – Turda (lotul 2) – 24 km,
  • Autostrada Sibiu-Pitești (loturi 1 și 5) – 44 km,
  • Autostrada Lugoj – Deva (finalizare lot 2) – 22,15 km,
  • Autostrada de Centură București – 100 km,
  • Drumul Expres Craiova-Pitești – 121 km ,
  • Drumul Expres Brăila – Galați 12 km.

”Sunt doar câteva exemple, pe care le pot da și care pot fi finalizate în următorii patru ani. Aceste lucruri nu pot fi realizate fără documentații bine făcute, astfel încât să nu mai fie contestate de fiecare dată, fără transparență sau fără implicarea tuturor factorilor interesați în astfel de proiecte de infrastructură”, a conchis ministrul Transporturilor.

Lucian Bode a fost desemnat ministru al Transporturilor de către Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, în noiembrie 2019. Conform negocierilor dintre PNL, USR-Plus și UDMR, în viitorul Cabinet, Ministerul Transporturilor va reveni USR-Plus. În noul Parlament, Lucian Bode a fost ales deputat de Sălaj din partea PNL.

 

CITEȘTE ȘI:

Cehia își închide granițele pentru turiști din 18 decembrie

Președintele Iohannis: Toate restricţiile rămân în vigoare de Crăciun şi de Anul Nou

Constanţa rămâne încă 2 săptămâni în carantină zonală

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Caransebeş - Lugoj
Infrastructură

Câștigător desemnat pentru proiectarea drumului de mare viteză Caransebeş – Lugoj

CNAIR a desemnat, miercuri, câştigătorul contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru...

Podul peste Prut
Infrastructură

Constructor desemnat pentru Podul peste Prut de la Ungheni, parte din Autostrada Unirii A8

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a desemnat societatea Ness Proiect...

Craiova - Filiaşi
Infrastructură

Primul lot al Autostrăzii Craiova-Filiaşi va fi scos la licitație

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis, luni, la...

București - Giurgiu
Infrastructură

CNIR pregătește licitația pentru proiectarea drumului de mare viteză București – Giurgiu

Caietul de sarcini pentru Autostrada/Drum Expres București – Giurgiu, etapa studiului de...