Legea transportului ecologic nu are “dinţi”


Cu aproape doi ani în urmă, opt parlamentari PNL şi PSD trimiteau spre dezbatere Senatului un proiect de lege prin care doreau să promoveze noile tehnologii “curate” în transporturi, să reducă poluarea din aglomerările urbane şi să diminueze consumul de benzină şi motorină. Camera Superioară a Parlamentului l-a adoptat rapid, iar iniţiativa celor 8 a ajuns, în aprilie 2016, pe masa Deputaţilor. Aici, lucrurile s-au mişcat mai greu, dar, vorba cântecului, “mai bine mai târziu decât niciodată”. După un an şi jumătate, proiectul a trecut de Camera Deputaţilor, iar în 18 ianuarie 2018 a fost promulgat şi de preşedintele Klaus Iohannis. Aşa cum este stipulat în text, prevederile legii se aplica incepand cu anul urmator celui de intrare in vigoare.
Cum “se înverzesc” flotele de stat
Conform articolului 1, autorităţile publice locale, regiile autonome şi societţile aflate în subordinea unităţilor administrativ-teritoriale vor achiziţiona, în proporţie de minimum 30% din necesarul de achiziţii viitoare, mijloace de transport pentru călători acţionate prin motoare cu propulsie electrică, tehnologii verzi de tipul Electrice, Hybrid, Hybrid Plug-In, Hydrogen (FCV), motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, motoare cu propulsie pe gaz natural lichefiat şi motoare cu propulsie pe biogaz. Procentul va fi calculat din totalul numărului de autovehicule achiziţionate într-un an.
Conform legii, o cerinţă similara – minim 30% din necesarul de achiziţii viitoare – le va fi impusă, din 2020, şi societăţilor cu capital privat care furnizează servicii publice de transport local şi metropolitan sau în cadrul unei asociţii de dezvoltare intercomunitară, inclusiv societăţilor de taxi.
De asemenea, potrivit actului normativ, 20% dintre autoturismele achiziţionate de autorităţile publice pentru deservirea parcului auto propriu vor fi acţionate prin tehnologii verzi de tipul Electrice, Hybrid, Hybrid Plug-In, Hydrogen (FCV).
Unde sunt sancţiunile?
Ei bine, sancţiunile pentru încălcarea prevederilor lipsesc. Cu desăvârşire. Cum Legea transportului ecologic are doar 5 articole, nici nu este greu să sesizezi lipsa lor. Dar pentru stimabilii parlamentari şi consilieri de la Cotroceni se pare că a fost. Din rea-voinţă sau doar din indolenţă? Nici nu ştii care dintre cele două calificative ar fi mai blând. Doar în întunecoşii ani ’90 Parlamentul mai adopta astfel de legi “fără dinţi”.
Plafon dublat pentru achiziţii
Cum nici hibridele, nici electricele nu sunt ieftine, Guvernul pare, până la proba contrară, dispus să respecte prevederile legii. În acest sens va adopta o Ordonanţă pentru a permite autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, să achiziţioneze mai uşor vehicule prietenoase cu mediul prin Programul „Rabla Plus”.
Astfel, valoarea maximă până la care instituţiile de stat vor putea face achiziţii va urca la 35.000 de euro (fără TVA) pentru fiecare autoturism ecologic nou, sumă aproape dublă faţă de cea stabilită în prezent. La ora actuală, prin efectul Ordonanţei Guvernului nr. 80/2001, plafonul pentru achiziţia autoturismelor „verzi”de către autorităţile şi instituţiile publice este reprezentat de contravaloarea în lei a sumei de 18.000 de euro, inclusiv TVA.
„Raţiunea socială care stă la baza modificării include componenta de mediu, în contextul în care poluarea determinată de emisiile provenite de la autovehicule este într-o constantă creştere, iar responsabilităţile cu privire la schimbările climatice necesită o abordare clară în sensul diminuării efectelor poluării. Scopul completării actului normativ este acela de a stimula achiziţionarea de către autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul finanţare şi subordonare, a vehiculelor noi în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, finanţat din Fondul pentru mediu”, spun reprezentanţii Ministerului Mediului.
Destinat atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice în vederea achiziţionării de maşini noi electrice 100% şi hybrid, în cadrul programului “Rabla Plus” se acordă două tipuri de ecotichete, de 45.000 de lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric şi de 20.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.
Anul trecut, s-a derulat a doua ediţie, iar bugetul alocat s-a ridicat la 45 milioane de lei.
Ca şi programul Rabla Clasic, Rabla Plus are caracter multianual şi se aplică la nivel naţional în perioada 2017 – 2019, deci cel puţin încă doi ani.
(Articol publicat în revista Flote Auto, februarie 2018)