Klaus Iohannis: Din 15 mai vom intra în stare de alertă. Ce restricţii dispar

Starea de urgenţă nu va fi prelungită, urmând a fi înlocuită din 15 mai de o stare de alertă, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit şefului statului, deplasările vor fi permise în interiorul localităţii, iar purtarea măştii în spaţii publice închise şi în mijloacele de transport în comun va fi obligatorie.
Reintrarea în starea de urgenţă

Din 15 mai, nu va mai fi necesară declaraţia pe proprie răspundere la deplasarea în localitate, dar „deplasările în esenţă vor fi restricţionate pentru a pleca din localitate”, a adăugat Klaus Iohannis.

”Starea de urgenă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret şi astfel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra în stare de alertă. (…) În acest fel nu putem să spunem că boala a trecut, dar trebuie să mergem mai departe şi asta se concretizează prin stare de alertă”, a afirmat preşedintele.

Conform preşedintelui Iohannis, după 15 mai, vor fi redeschise o serie de afaceri, precum cabinetele stomatologice, saloanele de îngrijre personală – coafură, frizerie, dar şi muzeele.

”Nu va mai fi nevoie să declarăm unde mergem. Este un prim pas important. Aşa-numita relaxare se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de 2 săptămâni. Primele măsuri vor fi din 15 mai, apoi la 1 iunie, apoi în 15 iunie. Din 15 mai vom avea, de exemplu, iarăşi saloanele de îngrijre personală – coafură, frizerie. Se vor redeschide cabinetele stomatologice şi muzeele. Toate, în condiţii speciale de distanţare şi igienă”, a menţionat Klaus Iohannis.

De asemenea, sportivii de performanţă vor putea să înceapă cantonamentele după ce se încheie starea de urgenţă, dar competiţiile sportive încă nu pot fi organizate.

Şeful statului a avut o şedinţă despre măsurile de gestionare a epidemiei SARS-CoV-2 cu premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

 

CITEŞTE ŞI:

Mercedes-Benz EQV filmat pe străzile din Stuttgart

Intel va cumpăra Moovit cu 1 MLD. $ pentru a-şi dezvolta divizia de maşini autonome

Video: Tesla Model S Performance Cheetah Mode

 

Adaugati comentariu