Advertisement

iohannis
Home Administrare flote Juridic Klaus Iohannis: Din 15 mai, declaraţia va fi necesară pentru deplasarea în afara localităţilor

Klaus Iohannis: Din 15 mai, declaraţia va fi necesară pentru deplasarea în afara localităţilor

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că din 15 mai, pentru deplasarea în interiorul localităţilor nu va mai fi necesară declaraţia pe proprie răspundere, aceasta urmând a fi completată doar pentru acele deplasări permise în afara localităţilor.

Conform şefului statului, se renunţă la obligaţia de a sta acasă, dar rămâne cea de a nu ieşi din localitate, cu excepţii.

”În interesul nostru, nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunţăm la deplasările la care se poate renunţa. Ce rămâne obligatoriu – este interzisă deplasarea în afara localităţii, cu excepţii care vor fi enumerate în decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, sunt excepţii naturale – pentru serviciu, munci agricole, sport individual. Când ieşim din localitate, este nevoie de o declaraţie, mai puţin în zonele metropolitane de unde se vine, de exemplu, la serviciu în Bucureşti. Dacă mergeţi din Bucureşti într-un oraş din provincie pentru o problemă care se încadrează în excepţii, aveţi nevoie de declaraţie scrisă”, a precizat Klaus Iohannis.

Acesta a mai anunţat că este obligatorie purtarea măştii în spaţii închise, precum în magazin sau în mijloacele de transport în comun.

”Aş menţiona ce devine obligatoriu: sunt lucruri foarte simple, dar foarte importante. Devine obligatoriu portul măştii care acoperă nasul şi gura când suntem în spaţii interioare – magazin, alte situaţii, în transportul în comun, staţia de metrou. În interior, masca este obligatorie. Este obligatorie păstrarea unei distanţe de 1,5 metri între persoane, adică distanţa a două braţe”, a explicat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai anunţat că se redeschide parţial comerţul – magazinele care au acces direct din stradă, saloanele de îngrijire personală, muzeele.

”O chestiune pe care nu putem să o dispunem, dar recomandăm – să redeschidă autorităţile locale parcurile pentru public”, a afirmat preşedintele.

Şeful statului a anunţat şi că serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate în condiţii speciale – în prima fază se vor relua în curtea bisericii sau în faţa acesteia. Credincioşii vor purta obligatoriu mască. În a doua şi a treia etapă, aceste condiţii vor fi rediscutate.

”Acesta este un prim pas pentru a face posibile serviciile religioase cu credincioşi, dar doar în aer liber”, a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a făcut referire şi la sportivi, despre care a afirmat că îşi pot relua cantonamentele în condiţii speciale, dar competiţiile sportive nu vor începe.

Pentru sportivii amatori este posibil să-şi reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, inclusiv dacă se foloseşte o bază sportivă, dar numai în aer liber. Aceştia îşi reiau activitatea doar la sporturi individuale în aer liber.

Şeful statului a făcut un apel la Parlament, să urgenteze adoptarea legii care stabileşte restricţiile pentru perioada de după încetarea stării de urgenţă.

”Mă adresez parlamentarilor şi Parlamentului care are în lucru o lege care reglementează restricţiile, activităţile din starea de alertă. Este nevoie urgentă de această lege şi solicit Parlamentului să decidă pe această lege cu maximă celeritate”, a conchis Klaus Iohannis.

 

CITEŞTE ŞI:

Motocicleta electrică cu tracțiune integrală: UBCO a venit în Europa

Cine alimentează cele 50 de maşini de la Ministerul Fondurilor Europene

Înmatriculările de mașini electrice au explodat în primul trimestru din 2020

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 4,6% în primele 5 luni din 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

2035
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană menține 2035 ca termen limită pentru interzicerea vânzărilor de mașini termice noi

După realegerea sa în funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von...

motorină
CarburanţiTransporturi

Pentru transportatori, subvenția destinată accizei la motorină crește la 20 de bani/litru

În ședința de Executivului de miercuri, a fost aprobată Hotărârea de Guvern...