Klaus Iohannis: Din 15 mai, declaraţia va fi necesară pentru deplasarea în afara localităţilor

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că din 15 mai, pentru deplasarea în interiorul localităţilor nu va mai fi necesară declaraţia pe proprie răspundere, aceasta urmând a fi completată doar pentru acele deplasări permise în afara localităţilor.
iohannis

Conform şefului statului, se renunţă la obligaţia de a sta acasă, dar rămâne cea de a nu ieşi din localitate, cu excepţii.

”În interesul nostru, nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunţăm la deplasările la care se poate renunţa. Ce rămâne obligatoriu – este interzisă deplasarea în afara localităţii, cu excepţii care vor fi enumerate în decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, sunt excepţii naturale – pentru serviciu, munci agricole, sport individual. Când ieşim din localitate, este nevoie de o declaraţie, mai puţin în zonele metropolitane de unde se vine, de exemplu, la serviciu în Bucureşti. Dacă mergeţi din Bucureşti într-un oraş din provincie pentru o problemă care se încadrează în excepţii, aveţi nevoie de declaraţie scrisă”, a precizat Klaus Iohannis.

Acesta a mai anunţat că este obligatorie purtarea măştii în spaţii închise, precum în magazin sau în mijloacele de transport în comun.

”Aş menţiona ce devine obligatoriu: sunt lucruri foarte simple, dar foarte importante. Devine obligatoriu portul măştii care acoperă nasul şi gura când suntem în spaţii interioare – magazin, alte situaţii, în transportul în comun, staţia de metrou. În interior, masca este obligatorie. Este obligatorie păstrarea unei distanţe de 1,5 metri între persoane, adică distanţa a două braţe”, a explicat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai anunţat că se redeschide parţial comerţul – magazinele care au acces direct din stradă, saloanele de îngrijire personală, muzeele.

”O chestiune pe care nu putem să o dispunem, dar recomandăm – să redeschidă autorităţile locale parcurile pentru public”, a afirmat preşedintele.

Şeful statului a anunţat şi că serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate în condiţii speciale – în prima fază se vor relua în curtea bisericii sau în faţa acesteia. Credincioşii vor purta obligatoriu mască. În a doua şi a treia etapă, aceste condiţii vor fi rediscutate.

”Acesta este un prim pas pentru a face posibile serviciile religioase cu credincioşi, dar doar în aer liber”, a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a făcut referire şi la sportivi, despre care a afirmat că îşi pot relua cantonamentele în condiţii speciale, dar competiţiile sportive nu vor începe.

Pentru sportivii amatori este posibil să-şi reia activitatea doar acolo unde se face sport individual, inclusiv dacă se foloseşte o bază sportivă, dar numai în aer liber. Aceştia îşi reiau activitatea doar la sporturi individuale în aer liber.

Şeful statului a făcut un apel la Parlament, să urgenteze adoptarea legii care stabileşte restricţiile pentru perioada de după încetarea stării de urgenţă.

”Mă adresez parlamentarilor şi Parlamentului care are în lucru o lege care reglementează restricţiile, activităţile din starea de alertă. Este nevoie urgentă de această lege şi solicit Parlamentului să decidă pe această lege cu maximă celeritate”, a conchis Klaus Iohannis.

 

CITEŞTE ŞI:

Motocicleta electrică cu tracțiune integrală: UBCO a venit în Europa

Cine alimentează cele 50 de maşini de la Ministerul Fondurilor Europene

Înmatriculările de mașini electrice au explodat în primul trimestru din 2020

 

Adaugati comentariu