Jumătate dintre accidentele cu un singur vehicul au loc din cauza vitezei

Datele Poliţiei Române arată că, în ultimii 10 ani, 4.600 de oameni şi–au pierdut viaţa în accidente rutiere cu un singur vehicul, reprezentând, anual, între 20-25% din totalul victimelor accidentelor rutiere înregistrate pe teritoriul ţării.
accidente rutiere grave

Accidentul cu un singur vehicul este tipul de eveniment rutier în care e implicat doar un autovehicul, şi în care conducătorul auto (şofer sau motociclist) şi/sau un pasager al acestuia a decedat sau a fost rănit grav, nemaifiind implicat niciun alt participant la trafic (de ex. pieton sau biciclist).

Potrivit statisticii, 74% din accidentele cu un singur vehicul şi 80% din decesele rezultate au fost cu autoturisme, ele fiind şi categoria de vehicule cea mai numeroasă în traficul rutier din România.

În peste jumătate dintre accidentele cu autoturisme (51,4%), principala cauză a fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, urmată de consumul de alcool (11,4%) şi neatenţie (11,2%). De asemenea, în peste 70% dintre accidentele cu motociclete, viteza neadaptată la condiţiile de drum a reprezentat cauza predominantă.

În cazul mopedelor, principala cauză de producere a accidentelor a fost conducerea fără permis (34%) urmată de viteza neadaptată şi consum de alcool.

Cele mai multe accidente rutiere cu un singur vehicul se produc prin lovirea unui obstacol în afara carosabilului
(43%), o pondere importantă având-o, de asemenea, şi cele produse prin răsturnarea vehiculului (27%). Cele
mai multe tipuri de impact sugerează controlul scăzut al autovehiculului, datorat atât lipsei de experienţă
cât şi unui comportament imprudent din partea conducătorului auto.

Pe de altă parte, 1 din 10 accidente grave din mediul urban, aproape 25% din cele petrecute în rural şi peste 1/3 din cele produse în afara localităţilor au fost din categoria accidentelor cu un singur vehicul.

Cele mai multe accidente cu un singur vehicul. s-au produs în mediul rural şi în afara localităţilor. Astfel, 4 din 10 accidente au avut loc în mediul rural, un procent comparativ cu cel al accidentelor produse pe drumurile dintre localităţi (38%).

Gravitatea accidentelor rutiere produse pe drumurile din afara localităţilor este dată de numărul mare de victime decedate, reprezentând aproape jumătate (48%) din total, indicele de mortalitate fiind cel mai mare (27 decese/100 accidente comparativ cu 14 în urban şi 20 în rural).

Citiţi articolul integral pe www.zero-accidente.ro

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ŞI:

Construcţia Variantei de Ocolire Zalău, scoasă la licitaţie

Tesla vinde cele mai multe electrice din Europa

Avem servicii moderne de transport, dar avem şi legislaţia potrivită?

 

Adaugati comentariu