Advertisement

OMV
Home Miscellanea Financiar Își vinde statul austriac participația la OMV? Cine ar putea fi principalul acționar al Petrom

Își vinde statul austriac participația la OMV? Cine ar putea fi principalul acționar al Petrom

Pentru a reduce drastic dependența de gazele rusești și pentru a înlocui livrările din Rusia cu cele din Norvegia, Guvernul austriac a primit o ofertă din parta unui consorțiu norvegian pentru a prelua cel puțin 51% din acțiunile diviziei de petrol și gaze a companiei OMV, principalul acționar al companiei românești Petrom.

Dacă tranzația va fi încheitaă, norvegienii se oferă să furnizeze 75 terawatt-oră (TWh) de gaz natural pe an, potrivit cotidianului austriac Kurier. Consumul anual al Austriei este în prezent de aproximativ 90 TWh.

Statul austriac, prin ÖBAG, deține 31,5% din OMV, iar un alt pachet importat, de 24,9%, aparține companiei de investiții Mubadala Group din Abu Dhabi. Potrivit „Kurier”, arabii sunt gata să renunțe la aceste acțiuni. Ziarul speculează că biletele de avion spre Abu Dhabi ale reprezentanților de rang ai Guvernului de la Viena sunt „deja rezervate” pentru următoarele câteva săptămâni.

OMV a decis în primăvara acestui an să-și schimbe strategia, intenționând să investească mai mult în divizia de materiale plastice și să se concentreze mai puțin pe petrol și gaze. Cu toate acestea, atacul Rusiei asupra Ucrainei a schimbat aparent prioritățile.

Austriecii de la OMV deţin 51% din OMV Petrom, în timp ce statul român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din producătorul de petrol şi gaze.

OMV Petrom a raportat un profit net de 4,65 miliarde de lei, în prima jumătate a anului, de aproape cinci ori mai mare decât cel din perioada ianuarie-iunie 2021, când compania a avut un rezultat net de 980 milioane de lei. În același timp, veniturile din vânzări au urcat la 25,58 miliarde de lei, în creştere cu 153% faţă de cele din prima jumătate a anului trecut, dinamică susţinută în principal de preţuri mai mari ale mărfurilor şi de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere şi electricitate.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Piața auto europeană va scădea cu 1% în 2022, până la 9,6 mil. unități. Estimări ACEA

O nouă serie de certificate negative intermediare pentru antreprenori a fost emisă de CNAIR

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...