Inflație record în Europa, dar se întrevede, anul viitor, „zona de platou”. Analiză XTB
inflația

Din raportările trimestrului al treilea și, în special, din previziuni, reiese că trimestrul următor, cel puțin, dar posibil și prima jumătate a anului viitor, reprezintă o perioadă dificilă, în care companiile și consumatorii trebuie să navigheze printre provocări serioase, cu prețuri ridicate, incertitudine, și o abordare în general mult mai rezervată a mediului de afaceri. În schimb, inflația ar putea să se apropie de, sau, în scenariul optimist, să se afle deja, în zona de platou, estimează Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România.

Inflația și amenințarea unei recesiuni globale sunt, în opinia companiei, între cauzele estimării reducerii veniturilor, de la intervalul -1% .. +1% anterior, la -2% .. -4%.

Reducerea investițiilor sau „înghețarea” numărului de angajați afectează nu doar domenii precum cel industrial ci și cel IT, obișnuit cu o activitate intensă care solicita an de an angajări masive.

Nivelul prețurilor la energie și gaze naturale în Europa a intrat în ultimele săptămâni, până de curând, pe o tendință descendentă. Cu toate acestea, inflația se află încă în creștere, iar gazul natural a reînceput să crească, atingând joi la ora 10.15, pe scadența decembrie, 130 EUR/MWh pe bursa din Amsterdam.

În zona Euro, inflația a atins un record de 10,7%, propulsată de o creștere de 41,9% pentru energie.

În SUA, inflația de 8,2% e în ușoară scădere, dar presiunea pe componenta care tinde să fie mai persistentă e în creștere, iar aceasta e o sursă de îngrijorare pentru banca centrală.

După ce a majorat miercuri dobânda cu 0,75 puncte, la 3,75 – 4%, Fed, prin vocea lui Jerome Powell, a insistat asupra riscului generat de inflație, oferind o pledoarie în favoarea ratelor ridicate. Nivelul dobânzii la care se va ajunge este mai ridicat decât se credea înainte, consideră Powell, și investitorii văd un vârf de 5% anul viitor.

Piețele de capital au scăzut, cu pierderi de 2,5% pentru S&P500 și 3,36% pentru Nasdaq, după ce investitorii au înțeles că speranțele de „îmblânzire” au fost disipate, iar banca centrală nu se află deloc aproape de momentul de pauză, fapt prezentat explicit și repetat în conferința de presă de miercuri.

Cu o combinație de avertismente din partea băncilor centrale, presiuni inflaționiste încă ridicate și ajustări forțate ale așteptărilor pentru profitul companiilor listate pe burse, perioada următoare pare a fi una volatilă și dificilă pentru investitori.

Totuși, printre rândurile comunicatelor și prezentărilor din sezonul de raportări se pot găsi semnale de ajustare a cheltuielilor, prudență, limitare a riscurilor.

Consumatorii și companiile sunt în proces de adaptare, ceea ce poate însemna că, în lipsa unui nou șoc ascendent pe prețurile din energie, inflația ar putea să se apropie de, sau, în scenariul optimist, să se afle deja, în zona de platou, este concluzia analistului XTB România.

 

 

CITEȘTE ȘI:

INS: Înmatriculările noi de vehicule pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 16% în trimestrul III

Ministrul Transporturilor: Mobilizare maximă pe 3 șantiere de pe Autostrada Transilvania

 

 

 

Adaugati comentariu