Advertisement

utilaje
Home Transporturi Tipuri de utilaje de construcții și măsuri de siguranță

Tipuri de utilaje de construcții și măsuri de siguranță

Când studiezi domeniul construcțiilor, îți dai seama că acesta este unul complex. Prevenirea riscurilor trebuie să prevaleze în orice moment pentru a garanta siguranța. Prin urmare, este important să cunoști tipurile de utilaje pentru construcții și utilitatea acestora.

Un profesionist în manipularea diferitelor tipuri de utilaje trebuie să aibă abilități de manipulare în siguranță, folosind reglementările de siguranță și capabil să facă față situațiilor de urgență.

Poate te întrebi ce anume intră în categoria utilajelor de construcții? Utilajele de construcții sunt acele utilaje folosite la lucrări de adaptare a terenului, pentru a putea construi tot felul de clădiri. De asemenea, sunt folosite pentru demolarea și renovarea clădirilor în stare proastă.

Caracteristicile generale ale diferitelor tipuri de utilaje de construcții ar putea fi următoarele:

  1. Sunt utilizate pentru săpături, demolări, remodelări și nivelare a terenurilor.
  2. Ele pot rezista la condiții dure, deoarece sunt făcute pentru lucrări grele.
  3. De obicei au un sistem de tracțiune integrală și sisteme de mișcare.
  4. Unele utilaje folosesc anvelope, altele folosesc un sistem de rulare, șenile, plasă metalică în cazul în care sunt folosite pentru excavarea pietrei.

În specificațiile diferitelor tipuri de utilaje de construcții se regăsesc două mari grupuri: utilaje grele și utilaje semigrele.

Utilajele grele includ utilaje de proporții și dimensiuni mari și au nevoie de un operator instruit. Operatorul trebuie să aibă abilități specializate din cauza complexității comenzilor și funcțiilor lor. Aceste utilaje sunt folosite pentru a efectua lucrări de terasamente mari, pentru a muta materiale sau obiecte foarte grele. Printre acestea se numără: utilaje de forat tuneluri, excavatoare mari și macarale mari, printre altele.

Utilajele semi-grele sunt de dimensiuni și proporții medii, cum ar fi, de exemplu: excavatoare mici, buldoexcavatoare și macarale mici, printre altele.

Diferitele tipuri de utilaje pentru construcții pot fi clasificate în funcție de funcționalitatea lor.

În continuare, iată clasificarea mașinilor grele în funcție de utilizarea acestora:

  1. Pentru transportul de materiale se folosesc adesea camioane armate cu capacitatea de a transporta material în tone. Unele au adaptări specifice în funcție de materialul de transportat: piatră, nisip, beton preparat și apă, printre altele.
  2. Pentru demolare: unele utilaje sunt utilizate special pentru această sarcină. Printre ele există: minge de demolare, ciocan mecanic, hidromoara.
  3. Pentru excavare carierei se folosesc urmatoarele: lopata excavator, mini încărcător, lopata încărcător, buldoexcavator și excavator, printre altele.
  4. Pentru deplasarea terenului. Pentru deplasarea terenului în cantități și volume mari se folosesc utilaje precum: buldozer, racleta, motogreder.
  5. Pentru pregătirea terenului. La pregătirea terenului se folosesc buldozerul și piciorul de capră.
  6. Pentru săpăturile subacvatice se folosesc utilaje precum draga.
  7. Pentru excavarea tunelurilor se folosesc utilaje de forat tunel, cea subterană.
  8. Pentru ridicarea, asamblarea și mutarea materialelor se utilizează macaraua turn și macaraua pentru camion.

Reglementările de siguranță în ceea ce privește folosirea utilajelor de construcții sunt extinse datorită cantității și tipurilor de utilaje de construcții care există. Însă sunt câteva care nu ar trebui niciodată trecute cu vederea.

Înainte de a începe orice lucrare, trebuie luate în considerare mai multe aspecte

În primul rând, cunoașterea și respectarea regulilor și recomandărilor stabilite în Planul de Securitate și Sănătate în Muncă, apoi utilizarea echipamentul individual de protecție pus la dispoziție de companie.

De asemenea, este necesar să se cunoască regulile de circulație în zona de lucru, semnalele și marcajele utilizate (bannere, panouri, semnale manuale, luminoase și sonore).

Mai mult, pe șantier este permisă utilizarea doar a echipamentelor și mașinilor pentru care sunt disponibile autorizații și calificare. Trebuie respectate reglementările de lucru indicate pentru utilizarea diferitelor tipuri de mașini de construcții. Personalul de șantier nu poate fi transportat pe utilaje, iar toate mașinile trebuie să fie în întreținere constantă. La intrările și ieșirile din lucrare este necesar să se circule cu precauție.

Nu în ultimul rând, trebuie evaluată și monitorizată activitatea vehiculelor din perimetrul de lucru al utilajelor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 4,6% în primele 5 luni din 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

motorină
CarburanţiTransporturi

Pentru transportatori, subvenția destinată accizei la motorină crește la 20 de bani/litru

În ședința de Executivului de miercuri, a fost aprobată Hotărârea de Guvern...

Arabia Saudită
Transporturi

România a semnat cu Arabia Saudită un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea transportului intermodal

România a semnat, luni, un Memorandum de Înţelegere cu Arabia Saudită pentru...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...