Advertisement

construcții
Home Transporturi Utilaje versatile pentru construcții

Utilaje versatile pentru construcții

Spre deosebire de ceea ce era în urmă cu câteva decenii, astăzi există un număr mare de vehicule pentru construcții. Mașinile utilizate pentru îndepărtarea, transportul, încărcarea, ridicarea sau nivelarea pământului sunt, prin natura lor, mari și complexe. În general, acestea sunt vehicule autopropulsate, în care au fost încorporate unelte concepute pentru a îndeplini funcția specifică fiecăreia dintre aceste mașini.

Spre exemplu, utilajele de terasament fac parte dintr-un grup de utilaje utilizate în sectorul construcțiilor civile și construcțiilor industriale, pentru îndepărtarea, transportul sau mutarea unor cantități mari de pământ. Mașinile de terasare sunt utilizate în toate tipurile de lucrări, de la construcția de locuințe până la lucrări mari industriale, inclusiv drumuri, căi ferate, aeroporturi, spitale, școli.

Dintre funcțiile îndeplinite de mașinile de terasament se pot enumera: îndepărtarea pământului și a deșeurilor, transportul unor cantități mari de pământ, compactare, ridicare, încărcare și redistribuire, printre altele. Există multe sarcini și, prin urmare, au fost produse și multe mașini care sunt clasificate în categoria numită mașini de terasament.

Excavatoarele

Acestea sunt tipuri de utilaje de construcții de care, în general, nu se poate renunța pe un șantier de construcții datorită versatilității lor. Denumite și excavatoare hidraulice, sunt foarte ușor de recunoscut după brațul lor lung atașat de o turelă, care se poate roti la 360°, toate montate pe un șasiu pe șenile sau din cauciuc. Practic, se regăsesc două tipuri de excavatoare: cele care se deplasează cu roți, și cele care sunt echipate cu o omidă pentru locomoție. Această mașină încorporează un braț care se termină într-un fel de lingură uriașă, menită să colecteze pământul și să-l depună într-un loc anume.

Autogrederul

După cum indică și numele, autogrederul este o mașină concepută și fabricată pentru a nivela terenul la anumite unghiuri, cu scopul de a obține o suprafață plană. Această funcționalitate este deosebit de importantă în construcția de drumuri și autostrăzi.

Buldozerul

Este una dintre cele mai necesare mașini de construcție pentru funcția de nivelare și puterea sa. Montat pe șenile sau anvelope, este un tractor puternic și solid echipat cu o lamă frontală robustă căreia nimic nu-i poate rezista. Când lama este coborâtă, împinge materialul care răzuiește pământul pentru a-l nivela. În poziție ridicată, permite transportul materialelor. În plus, buldozerul este folosit și pentru demolarea, defrișarea, îndepărtarea solului vegetal sau împingerea racletelor.

Basculanta

În gama ofertelor de utilaje grele se numără și basculanta, cunoscută în multe părți ale lumii sub denumirea de autobasculantă, care este folosită pentru terasamente și pentru transportul materialelor, în general. Este una dintre cele mai utilizate vehicule industriale în construcții, minerit și orice activitate care necesită transfer de pământ, nisip, pietriș, fiind prezentă pe scară largă în serviciile urbane și rurale. Acest tip de utilaj de construcții este fratele mai mare al Dumperului.

Originea acestui tip de vehicul provine din fermele Europei de Vest, de la mijlocul secolului al XIX-lea. Din acel design grosier a derivat actuala basculantă. În sectorul construcțiilor, această unitate de vehicul este la mare căutare deoarece este perfectă pentru operațiunile desfășurate în această activitate. Este un utilaj foarte rezistent și foarte puternic. Aceștia din urmă, rezistența și forța, sunt doi factori cheie în desfășurarea lucrărilor, în special în acele zone care au o geografie complicată și în condiții meteorologice solicitante.

Având în vedere toate aceste aspecte, producătorii acestui tip de utilaj de construcții sunt nevoiți să-l îmbunătățească, pentru a răspunde tuturor nevoilor companiilor. Așa se face că, în categoria de vânzări basculante există diverse configurații și tehnologii, pe lângă multiple caracteristici și instrumente, cu scopul unei mai mari mare fiabilități, pentru continuitate operațională, flexibilitate și ușurință în utilizare. Și în timp ce autobasculantele pot avea diverse utilizări, de la transportul de materiale până la, în unele cazuri, servirea ca autocisternă, funcționalitatea lor este legată de creșterea productivității și scăderea costurilor. Pentru toate acestea, este absolut necesar ca basculantele să respecte un anumit sistem de tracțiune, printre alte calități enumerate anterior.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 4,6% în primele 5 luni din 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

motorină
CarburanţiTransporturi

Pentru transportatori, subvenția destinată accizei la motorină crește la 20 de bani/litru

În ședința de Executivului de miercuri, a fost aprobată Hotărârea de Guvern...

Arabia Saudită
Transporturi

România a semnat cu Arabia Saudită un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea transportului intermodal

România a semnat, luni, un Memorandum de Înţelegere cu Arabia Saudită pentru...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...