Înmatriculările
Home Piaţa auto Analize de piață INS: Înmatriculările noi de vehicule pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 16% în trimestrul III

INS: Înmatriculările noi de vehicule pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 16% în trimestrul III

În trimestrul III 2022 faţă de perioada similară din 2021, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 16,1%, în timp ce înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor s-au redus cu 10%, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit INS, în T3/2022 comparativ cu T3/2021, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la categoria mopede ṣi motociclete cu 20,7% ṣi la categoria autobuze și microbuze cu 11,5% ṣi scădere la categoria autoturisme cu 17,3%.

În ceea ce privește înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost înregistrate creṣteri la categoria mopede ṣi motociclete cu 30,4% ṣi la categoria autobuze ṣi microbuze cu 6,2% ṣi scădere la categoria autoturisme cu 9,9%.

Referitor la înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate scăderi la toate categoriile astfel: la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 16,0%, la categoria remorci ṣi semiremorci cu 3,3% ṣi la categoria autotractoare cu 2,5%.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat creṣtere la categoria autotractoare cu 55,8% ṣi scăderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 18,4% ṣi la categoria remorci și semiremorci cu 9,8%.

Faţă de trimestrul II 2022, în trimestrul III 2022, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere cu 5,3% la vehiculele pentru transportul pasagerilor ṣi scădere cu 4,6% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

Vehicule înmatriculate în circulaṭi, la sfârṣitul trimestrului III 2022

Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în
circulație, cuprindeau, la sfârșitul trimestrului III 2022, în proporție de 59,2%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 și în proporție de 11,6%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Înmatriculările

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deținută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 35,0%; pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 25,2% au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 28,1% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporṭie de 29,5%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 36,3%, în timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 25,1% au fost clasificate în norma Non-Euro.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Transporturilor: Mobilizare maximă pe 3 șantiere de pe Autostrada Transilvania

Mercedes-Benz Vans. Miza pe electrificare

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

industria auto
Analize de piață

Industria auto se confruntă cu o schimbare de paradigmă odată cu apariția și creșterea vânzărilor de mașini electrice

După o redresare puternică înregistrată în 2023, analiștii Allianz Trade prognozează o...

China
Analize de piață

Cum subvenționează China producția de mașinia electrice

Un nou studiu al Institutului Kiel pentru Economia Mondială (Germania) indică faptul...

industria auto
Analize de piață

Industria auto va reveni la volumele anterioare crizei abia în 2027

Potrivit unui studiu realizat de Statista, platforma online germană specializată în colectarea...