Advertisement

autonom
Home Finanţare Leasing operaţional În primele 6 luni, afacerile Autonom Service au urcat cu 46%, la 350,1 mil. lei

În primele 6 luni, afacerile Autonom Service au urcat cu 46%, la 350,1 mil. lei

Autonom Services SA, cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează rezultate în creștere cu două cifre pe toate liniile principale de business, pentru primul semestru din 2023. Compania a înregistrat venituri totale de 350,1 milioane lei, în creștere cu 46% față de primele 6 luni ale lui 2022 și un profit net de 12,2 milioane lei, în scădere cu 31% față de aceeași perioadă raportată anterior.

„Prima parte a acestui an a fost marcată în continuare de un context economic destul de problematic, cu schimbări alerte determinate de inflația ridicată, costuri de finanțare în creștere accelerată, piețe de capital încetinite și lanțuri de aprovizionare încă perturbate. Efectele s-au resimțit asupra costurilor de operare și asupra marjelor de profit, însă conform principalilor indicatori de business putem afirma că Autonom este în continuare o organizație antifragilă. Pentru noi, acesta a fost încă un semestru de creștere sustenabilă de fructificare a oportunităților de a ne dezvolta business-ul. Toate liniile de business s-au dovedit a fi motoare de creștere și suntem încrezători că vor avea și până la finalul anului o creștere semnificativă de două cifre“, a declarat Dan Ștefan, co-fondator Autonom.

Rezultatele consolidate includ performanță pentru toate cele trei linii de business: leasing operațional, rent-a-car și vânzări mașini rulate.

Divizia de leasing operațional a înregistrat venituri de 181,8 milioane lei, în creștere cu 42,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatele au fost determinate de dezvoltarea portofoliului de clienți, de lansarea unui produs nou de leasing operațional green pentru mașini electrice și de colaborările solide cu clienții existenți. Indicatorul de satisfacție al clienților NPS (Net Promoter Score) a continuat să fie foarte ridicat, înregistrând o valoare constantă de peste 90%.

Divizia de rent-a-car a înregistrat un grad de ocupare de 85%de 33,2% a veniturilor, ajungând la 55,4 milioane de lei, acesta reprezentând un record în istoria companiei pe acest segment. Factorii care au determinat creșterea constantă au fost fructificarea cererii în creștere din mediul de business și turism, dar și dezvoltarea serviciului de mașină de înlocuire în caz de accident rutier, un segment cu un potențial încă insuficient exploatat.

Divizia de vânzări mașini rulate a înregistrat o performanță notabilă, veniturile acesteia ajungând la 66,8 milioane lei și o creștere de 61% față de primul semestru al anului 2022. Un impact semnificativ în obținerea acestor rezultate l-a avut menținerea valorii de vânzare a mașinilor peste valoarea estimată la momentul contractării.

„Rezultatele obținute în primele 6 luni au demonstrat încă o dată că modelul nostru de business este unul sănătos și pregătit să continue să materializeze oportunitățile de creștere sustenabilă. Privim cu optimism moderat perioada următoare, raportându-ne la informațiile din piețele în care activăm și ne așteptăm la incertitudini asociate modificărilor fiscale anunțate, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri. Vom continua să lucrăm cu scenarii și strategii agile, pentru a gestiona cât mai bine riscurile, dar și pentru a profita de oportunitățile de dezvoltare din piață. Continuăm să dezvoltăm un ecosistem de mobilitate care să răspundă nevoilor diverse ale clienților și partenerilor noștri”, a declarat Marius Ștefan, CEO și co-fondator Autonom.

Autonom a continuat să facă pași importanți pentru reducerea impactului asupra mediului și atingerea țintelor propuse de reducere a amprentei de carbon. A comandat la începutul anului 200 de mașini electrice Tesla Model 3 și Model Y, valoarea investiției ridicându-se la aproximativ 10 milioane de euro. De asemenea, în flotă au mai intrat câteva zeci de autovehicule cu propulsive electrică din alte modele: Volkswagen ID.3, Renault Megane E-Tech, Dacia Spring, utilitarele Maxus, iar capitalul investit a provenit în principal din finanțarea primită de la Banca Europeană de Investiții (BEI), ca parte a programului de tranziție la o flotă cu emisii reduse de carbon.

Pentru a reduce temerile clienților de trecere la o mașină electrică și pentru a simplifica procesul de tranziție spre o flotă cu emisii 0, compania a lansat o soluție de leasing operațional Business Green, care vine cu beneficii suplimentare față de serviciul clasic.
De asemenea, a dezvoltat și o serie de evenimente de educare, conștientizare și testare a mașinilor electrice, Autonom Green Tour și s-a implicat în diverse proiecte media și evenimente de profil, pentru a răspunde întrebărilor clienților pe tema electromobilității.

În luna august, Fitch Ratings, una dintre top trei agenții de rating la nivel mondial, a îmbunătățit perspectiva companiei din Stabilă în Pozitivă și a menținut ratingul B+ pentru Long-term Issuer Default Rating (IDR).

Autonom este o companie cu capital 100% românesc, pornită în 2006, în Piatra Neamț și este un jucător în top 3, după cifra de afaceri, în sectoarele principale de activitate: leasing operațional și închirieri auto.

Compania oferă soluții moderne de mobilitate și finanțare precum: închirieri pe termen scurt și mediu, leasing operațional, transferuri cu șofer, închirierea temporară de flote, servicii de fleet management, asistență rutieră, servicii de spălătorie auto și închiriere de echipamente. Acestea sunt furnizate printr-o rețea națională unică, prezentă în 33 de orașe din România, iar compania operează o flotă de peste 14.000 de mașini.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins este prelungită cu 3 luni

ACAROM: Noile măsurile fiscale vor avea un impact negativ asupra sectorului auto național

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Compania Națională de Investiții
Leasing operaţional

Compania Națională de Investiții contractează 12 autoturisme în leasing operațional

Compania Națională de Investiții va contracta, prin licitație, un număr de 12...

TCO
Leasing operaţional

TCO: mașini electrice vs mașini termice

Accelerarea adoptării mașinilor electrice pe baterie este determinată de doi factori esențiali:...

ayvens
Leasing operaţional

Ayvens intră în parteneriat cu BYD pentru a livra vehicule electrice în Europa

Ayvens (ALD Automotive – LeasePlan) a semnat un memorandum de înțelegere cu...

arval
Leasing operaţional

Observatorul Arval pentru Mobilitate 2024: 9 din 10 manageri spun că flotele lor vor crește sau vor rămâne stabile în următorii 3 ani

Majoritatea companiilor românești rămân încrezătoare în viitorul flotelor lor, 88% anticipând stabilitate...