Advertisement
fiscal
Home Administrare flote Fiscalitate ACAROM: Noile măsurile fiscale vor avea un impact negativ asupra sectorului auto național

ACAROM: Noile măsurile fiscale vor avea un impact negativ asupra sectorului auto național

Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM a anunțat, joi, că a luat act cu îngrijorare de intenția Guvernului de a introduce măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetari, măsuri care pot impacta mediul de afaceri.

Potrivit ACAROM, lipsa de predictibilitate fiscală sau legislativă, a dialogului cu mediul de afaceri, lipsa unor studii de impact pe termen scurt, mediu și lung înainte de luarea unor asemenea decizii, va avea un impact negativ asupra sectorului auto național, ducând la renunțarea la planurile de investiții în curs, la scăderea atractivității României ca posibilă destinație pentru proiecte noi și, implicit, la pierderea unui număr important de locuri de muncă.

”Motorul industriei românești, sectorul auto, a întâmpinat numeroase provocări pe parcursul ultimelor ani: mai întâi pandemia cu un efect imediat de încetinire a businessului, apoi criza semiconductorilor, conflictul din Ucraina, creșterea prețurilor utilităților, mărfurilor și muncii, adaugând o povară imensă asupra bugetelor companiilor. În plus, industria noastră se află în centrul unei profunde transformări, toate vehiculele electrice, conectate și autonome, urmând să fie produse în facilități de producție neutre din perspectiva emisiilor de carbon”, arată reprezentanții producătorilor auto.

Aceștia consideră că revoluția tehnologică este o mare șansă pentru România de a-și reconfirma poziția în industria auto europeană, în special în competiția cu Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia. Acest moment reprezinta o oportunitate pentru România de a reduce decalajul și a-și consolida poziția la nivel european.

În opinia ACAROM, această revoluție de mari dimensiuni necesită un parteneriat puternic între companii, autorități și asociații și eforturi comune din partea tuturor și, mai important, necesită investiții mari care pot fi susținute doar prin stabilitate și predictibilitate pe termen lung.

”Trebuie să reamintim că ne aflăm într-un mediu economic volatil atât la nivel european, cât și la nivel național, și orice schimbare neprevazută în legislația fiscală va conduce automat la dezechilibre macroeconomice, iar un tratament fiscal aplicat diferit companiilor va genera cu siguranță efecte negative asupra planurilor de afaceri și de dezvoltare a companiilor impactate”, avertizează Asociația Constructorilor de Automobile din România.

Reprezentanții ACAROM consideră că numai un dialog deschis, corect cu autoritățile naționale poate contribui efectiv și eficient la creșterea economică, la creșterea gradului de competitivitate și la dezvoltarea durabilă a României. Aceștia subliniază că vor rămâne deschiși participării în cadrul unui astfel de dialog.

Acarom este o organizație reprezentativă a industriei auto naționale, care generează peste 200.000 de locuri de muncă directe, o cifră de afaceri cumulată de 31 miliarde de euro și 29% dintre exporturi.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Înmatriculările de autoturisme noi în UE, în creștere cu 17,6% în primele 7 luni. România, pe locul 14

A doua sesiune de înscriere pentru persoane fizice, juridice și UAT-uri în programele Rabla

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

vehicule istorice
Fiscalitate

Rovinieta și taxa de pod vor fi achitate și pentru vehicule istorice

Începând din data de 16 octombrie, deținătorii de vehicule istorice vor fi...

măsurile fiscal-bugetare
FiscalitateJuridic

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. Modificări de ultim moment

Guvernul a aprobat, luni, proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, după ce...

Impozitul pe cifra de afaceri
Fiscalitate

Impozitul pe cifra de afaceri va avea cel mai mare impact pentru companii. Sectorul auto, printre cele mai afectate

Impozitul pe cifra de afaceri va avea cel mai mare impact pentru...

fiscal
Fiscalitate

Cele mai importante propuneri de modificare a Codului Fiscal explicate de consultanții de la Deloitte. Când intră în vigoare

Proiectul de Lege publicat în data de 19 septembrie 2023 privind unele...