Advertisement
Home Administrare flote Asigurări Valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins este prelungită cu 3 luni

Valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins este prelungită cu 3 luni

Guvernul va adopta, în ședința de joi, o Ordonanță de Urgență prin care prelungește cu 3 luni, până pe 8 decembrie, valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins, companie aflată în prezent în procedură de faliment, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

„Motivul acestei modificări cred că este legitim: sunt încă în vigoare peste 1,8 milioane de polițe RCA emise de Euroins, iar dacă s-ar păstra termenul actual de expirare de 8 septembrie, este evident că ar exista un real pericol de scădere a gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a unui segment uriaș din parcul auto național”, a arătat Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de Guvern.

Proiectul de OUG a fost inițiat de Autoritatea de Supreveghere Financiară (ASF).

Potrivit ASF, numărul contractelor de asigurări obligatorii RCA încheiate de societatea în faliment susceptibile de a fi afectate de încetarea de drept în prima parte a lunii septembrie este de aproximativ 1,7 milioane de contracte, ceea ce reprezintă circa 17% din întregul parc auto la nivel național, pe de o parte, iar pe de altă parte se constată că până în prezent s-a înregistrat un număr extrem de redus de cereri privind denunţarea contractelor de asigurare încheiate cu asigurătorul aflat în procedură de faliment.

ASF a mai explicat faptul că riscul scăderii gradului de cuprindere în asigurarea RCA este amplificat, pe de o parte, de contextul economic actual caracterizat de inflație încă ridicată ce generează dificultăți financiare populației și operatorilor economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA, situație care este susceptibilă să favorizeze o tendință de amânare a deciziei de încheiere a unor noi contracte RCA cu alte societăți de asigurare care își desfășoară activitatea în România, iar pe de altă parte de faptul că pe piața RCA mai desfășoară activitate de asigurare doar 6 societăți autorizate în România și două sucursale înființate în baza dreptului de stabilire, care vor trebui să absoarbă într-un timp foarte scurt o cerere foarte mare de contracte RCA ca efect al încetării de drept a contractelor încheiate cu societatea în faliment, fapt care poate genera disfuncționalități la nivelul sectorului de asigurări.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

ACAROM: Noile măsurile fiscale vor avea un impact negativ asupra sectorului auto național

Înmatriculările de autoturisme noi în UE, în creștere cu 17,6% în primele 7 luni. România, pe locul 14

 

 

%s Comentariu

  • Salut! Este foarte buna decizia Guvernului de a prelungi cu 3 luni perioada de valabilitate a politelor RCA emise de Euroins, mai ales cand tinem cont de contextul dificil economic in care ne aflam. Astfel, se impiedica scaderea gradului de cuprindere in asigurarea de RCA a unui numar mare de masini. Felicitari Guvernului pentru aceasta masura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Guvernul va prelungi plafonarea tarifelor RCA până la finalul anului

Guvernul a discutat, joi, în primă lectură, proiectul de act normativ inițiat...

tarifele de primă maxime
Asigurări

ASF propune prelungirea HG care stabileşte tarifele de primă maxime pentru polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus prelungirea până la 31 decembrie...

Eazy Asigurări
Asigurări

Compania Eazy Asigurări intră pe piața RCA

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat companiei Eazy Asigurări autorizația...

FGA
Asigurări

Denunțarea contractelor de asigurare emise de Euroins. Clarificările FGA

Contractele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA rămân valabile,...