Advertisement

autoturisme noi
Home Infrastructură Siguranţă rutieră IGPR primeşte fonduri europene pentru siguranţă rutieră

IGPR primeşte fonduri europene pentru siguranţă rutieră

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), în calitate de beneficiar al finanţării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, a încheiat contractul de finanţare aferent proiectului „Educaţie Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanţilor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Proiectul, care se desfăşoară pe parcursul a 36 de luni (1 iulie 2020 – 30 iunie 2023), are ca obiectiv general creşterea gradului de siguranţă rutieră prin modelarea comportamentului cetăţenilor şi responsabilizarea lor, în calitate de utilizatori ai drumului, indiferent de categoria de participanţi la trafic din care fac parte.

Bugetul proiectului este de 31,4 milioane de lei, din care 20 de milioane de lei – valoare asigurată din FEDR, reprezentând 85% din valoarea totală eligibilă aprobată, 3,5 milioane de lei – valoare asigurată din bugetul beneficiarului, reprezentând 15% din valoarea totală eligibilă aprobată şi 7,8 milioane de lei – valoarea neeligibilă inclusiv TVA).

„Scopul proiectului este ca România să devină o ţară sigură din punct de vedere al traficului rutier, pentru cetăţenii ei şi pentru cei care o tranzitează, prin prevenirea accidentelor de circulaţie, pentru a se putea înscrie în graficul comun stabilit de statele membre UE – de reducere a numărului de persoane decedate sau rănite grav în evenimente rutiere”, au menţionat reprezentanţii IGPR.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere şi respectare a normelor rutiere, de către participanţii la trafic, precum şi conştientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă regulile de circulaţie.

În vederea definirii modalităţilor prin care vor fi realizate programele de educare rutieră prevăzute în proiect s-a pornit de la identificarea publicului-ţintă.

Participanţii, în orice formă la traficul rutier (pietoni, conducători de vehicule de orice tip) provin din toate categoriile sociale. Diferenţierea între aceştia poate fi făcută în principal în raport cu accesul lor la mijloacele de informare, însă nu poate fi, în niciun caz, omisă educarea şi a participanţilor la traficul rutier care nu au acces în mod obişnuit la astfel de mijloace moderne de comunicare.

Pe de altă parte, atragerea în programe de educare rutieră şi a participanţilor la trafic cărora le sunt uşor accesibile mijloacele moderne de informare este deopotrivă necesară. În acest sens, este de evidenţiat faptul că un număr însemnat de accidente sunt provocate de participanţi la traficul rutier care au acces la mijloace moderne de informare, dar care ignoră regulile de circulaţie.

De aceea, conştientizarea consecinţelor accidentelor asupra lor înşişi şi asupra altora trebuie să vizeze toate categoriile sociale din care provin participanţii la traficul rutier.

Indiferent de vârstă, din punct de vedere social, economic, cultural, al nivelului de educaţie, accesului la tehnologie şi mass media al participanţilor la trafic, regulile rutiere trebuie cunoscute şi respectate întotdeauna, cu responsabilitate.

Grupul ţintă al campaniilor, în calitatea sa de participant la trafic, va fi abordat prin două modalităţi distincte: campanii media naţionale, de educaţie rutieră şi activităţi educativ-preventive interactive („faţă în faţă”).

Potrivit IGPR, campaniile de siguranţă rutieră vor viza conştientizarea participanţilor la trafic cu privire la principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave produse în ultimii ani, în România (viteza excesivă, indisciplina pietonilor, neacordarea priorităţii de trecere), precum şi alte cauze (folosirea telefonului mobil, alcoolul, drogurile).

Totodată, activităţile educativ-preventive interactive se realizează prin interacţiunea directă a poliţistului rutier cu grupul ţintă.

„Caravanele educative reprezintă un mod de comunicare, ce şi-au dovedit eficacitatea de-a lungul timpului, transmiţând mesajul educativ-preventiv, prin interacţiunea directă cu grupul ţintă, fiind folosite cu succes în mai multe ţări din Europa”, precizează IGPR.

Prin intermediul proiectului, se vor organiza 6 campanii naţionale media de informare şi peste 130 de activităţi preventiv-educative „faţă în faţă”. Vor fi achiziţionate 45 de laboratoare mobile de educaţie rutieră şi o caravană educaţională.

„Astfel, prin abordarea grupului ţintă prin cele două modalităţi distincte, simultan, se poate ajunge la atingerea obiectivului proiectului. Obiectivele proiectului sunt modelarea factorului uman, pentru responsabilizarea sa, în calitate de utilizator al drumului, indiferent de categoria de participant la trafic din care face parte, creşterea gradului de siguranţă pe drumurile publice şi reducerea victimizării populaţiei în accidente rutiere”, arată reprezentanţii Poliţiei Române.

 

CITEȘTE ȘI:

Mitsubishi dezvăluie pierderi uriașe și sfârșitul lui Pajero

Şoseaua către staţiunea Soveja va fi modernizată. Cât va dura

eBussy – cel mai modular vehicul comercial

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

MAE
Siguranţă rutieră

MAE: Recomandări privind trecerea frontierelor bulgare pentru perioada 20 iulie – 15 septembrie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în...

Autostrada A3
Siguranţă rutieră

Trafic închis pe Autostrada A3, în perioada 18-19 iulie. Rutele alternative

Centrul INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române informează că în...

antidrog
JuridicSiguranţă rutieră

Guvernul modifică Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Testele antidrog și returnarea permiselor

În ședința de joi, Guvernul va modifica Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa...

giurgiu-ruse
Siguranţă rutieră

Miercuri încep lucrările de reparație pe Podul Giurgiu – Ruse. Durata estimată, 730 de zile

Lucrările de reparație pe tronsonul bulgar al Podului Giurgiu – Ruse încep...