Măsuri drastice la Iaşi pentru vehiculele poluante

Municipalitatea ieşeană pregăteşte măsuri drastice pentru vehiculele poluante, cu scopul reducerii poluării aerului. Astfel, specialiştii Primăriei au elaborat un proiect de hotărâre de Consiliu Local care ar putea interzice circulaţia acestor maşini în timpul zilei.poluare

Cea mai importantă măsură prevăzută este cea de interzicere, de la data adoptării hotărârii, a utilizării autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3 inclusiv şi non-Euro.

De asemenea, începând cu data de 1 ianuarie 2021 va fi interzisă utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 4 inclusiv, iar începând cu data de 1 ianuarie 2023 utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 5 inclusiv. În toate cele trei cazuri decizia se aplică pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Iaşi şi numai în intervalul orar 06.00 – 22.00.

Potrivit municipalităţii, proiectul de act normativ va contribui la înlocuirea unui număr de autovehicule cu normă de poluare redusă, cu autovehicule noi, cu norma de poluare Euro 6, hibrid sau electrice.

De la aceste prevederi vor fi exceptate autovehiculele îndreptăţite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectuează transport public local, ambulanţele, autovehiculele care transportă alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport, vehicule care au girofaruri galbene, autovehiculele militare, autovehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor şi autospecialele televiziunilor acreditate.

Vouchere cu finanţare europeană pentru renunţarea la vehiculele poluante

În aceeaşi direcţie a reducerii poluării în municipiul Iaşi, reprezentanţii Primăria a elaborat şi un proiect care vizează acordarea de vouchere în valoare de câte 500 de euro pentru ca un număr de 25.000 de posesori de autovehicule vechi şi poluante să fie încurajaţi să renunţe la acestea.

Proiectul, intitulat provizoriu „Iniţiativă-pilot pentru o guvernanţă locală integrată de mediu (Pilot-initiative for integrated local environmental governance) – „Our AIR”, este la nivel de notă conceptuală şi a fost deja publicat, pentru consultare şi eventuale îmbunătăţiri, pe site-ul municipalităţii

Nota conceptuală va fi trimisă Comisariatului European pentru Mediu şi, în cazul unui răspuns favorabil, va fi depus, cu îmbunătăţirile şi dezvoltările aferente, la Comisia Europeană în vederea accesării unei finanţări nerambursabile.

Bugetul total al proiectului este de 12.500.000 euro (25.000 de vouchere x 500 euro/voucher) pentru activitatea principală a proiectului, anume răscumpărarea de către municipalitatea ieşeană a autovehiculelor vechi, poluatoare în vederea realizării obiectivului principal al proiectului, respectiv descongestionarea traficului auto privat în Iaşi şi reducerea poluării aerului cu pulberi în suspensie generate de autovehicule cu aproximativ 25%.

Astfel, proiectul vizează eliminarea din trafic a 25.000 de autovehicule vechi poluatoare, mai vechi de 10 ani, înmatriculate şi înregistrate fiscal de cel puţin un an în Municipiul Iaşi.

În ceea ce priveşte cofinanţarea locală, ca un element de noutate, în urma valorificării autovehiculelor scoase din circulaţie şi pentru care vor fi acordate voucherele, Primăria estimează obţinerea unei sume de 500.000 euro, sumă prin care vor fi finanţate activităţile secundare, conexe din cadrul demersului.

Proiectul are o perioadă de implementare de 24 de luni, în anii 2020 şi 2021.

„Proiectul-pilot „Our AIR” este fără un precedent în România şi reprezintă o alternativă de abordare oarecum diferită de programul naţional „Rabla” de reînnoire a parcului auto, prin care se acordă vouchere posesorilor de autovehicule vechi, poluante, cu condiţia obligatorie ca aceştia să achiziţioneze ulterior, de la un dealer auto autorizat, un autovehicul nou nepoluant (pur electric) sau mai puţin poluant (hibrid/Euro 6). Astfel, proiectul-pilot propune „răscumpărarea” de la posesorii eligibili a autovehiculelor vechi, poluante, dar fără ca aceştia să fie obligaţi să achiziţioneze un alt autovehicul nou”, au explicat reprezentanţii municipalităşii ieşene.

Aceştia susţin că în acest mod ar fi creată o oportunitate atractivă pentru persoanele interesate de a scăpa de autovehiculele vechi şi de a obţine un preţ rezonabil fără a mai studia şi testa piaţa auto si mai ales, fără să fie constrânşi să cumpere un autoturism nou.

 

CITEŞTE ŞI:

Finanţarea autostrăzilor, propunere legislativă inedită

Cele mai periculoase oraşe din România pentru copii

Cum va limita Guvernul importurile de maşini second hand din Bulgaria

Camerele video de bord, „martori” pentru amendarea şoferilor

 

Nota conceptuală a proiectului-pilot „Our AIR” enumeră şi alte măsuri pe care Primăria Municipiului Iaşi le-a luat şi le susţine pentru reducerea poluării, precum:

  • modernizarea parcului de autobuze şi proiectele cu finanţare europeană pentru achiziţionarea de tramvaie şi autobuze,
  • modernizarea parcurilor auto ale Salubris SA, Citadin SA şi Servicii Publice SA,
  • investiţiile cu fonduri europene în sistemul centralizat de termoficare,
  • regulamentul de reducere a poluării în cadrul şantierelor,
  • campaniile de curăţenie, plantări şi amenajare de spaţii verzi.

Totodată, mai sunt prevăzute şi o serie de alte măsuri necesare, printre care

  • construirea şoselelor de centură – variantele Sud şi Nord,
  • promovarea în continuare a utilizării transportului public,
  • susţinerea achiziţionării de autovehicule electrice.

 

Adaugati comentariu